Last news in Fakti

10 Ноември, 2014 00:13 1 051 0

Почти 2 милиона се включиха в референдума за независимост на Каталония

  • референдум-
  • независимост-
  • каталония-
  • мадрид-
  • испания

Мадрид не признава легитимността му и той има статут на неофициално допитване до населението

Почти 2 милиона се включиха в референдума за независимост на Каталония - 1
Премиерът на Каталония Артур Мас. Снимка: Ел Мундо

Над 1,9 милиона души взеха участие до 18 часа местно време в референдум за независимостта на испанската провинция Каталония, съобщи El Mundo. Гласуването приключи в 20.00 часа и е преминало нормално и без инциденти по думите на вицепрезидента на Каталония Жоан Ортега, който благодари на 40-те хиляди доброволци, включили се в работата по процеса. Около 5 милиона души в областта имат право на глас.

Централното правителство в Мадрид не признава легитимността на референдума, позовавайки се на отсъствието на правни основания за него и сигурни механизми за контрол.

Бюлетините съдържаха два въпроса: „Искате ли Каталония да стане държава?“ и ако отговорът е положителени - „Искате ли тази държава да бъде независима?“.

Този плебисцит има статут на неофициално допитване до населението, тъй като бе взето решение насроченият за тази дата референдум за независимостта да бъде отменен. На 29 септември Конституционният съд на Испания преустанови за 5 месеца действието на указа за провеждане на референдум.

От Мадрид заявиха, че провеждащото се в Каталония допитване до обществеността е "безполезно упражнение” и политическа реклама. „Поведението на каталонския премиер Артур Мас силно усложнява бъдещето. Случващият се в Каталония процес няма никаква юридическа сила и няма да донесе никакви политически ползи на Мас”, се посочва в изявлението на испанското правителство.

Според Мадрид референдумът нарушава Конституцията на страната и правата на всички нейни жители. Испания е единна държава, ето защо въпросите за суверенитета трябва да решава целият испански народ, а не жителите на един регион. По-рано премиерът Мариано Рахой бе заявил, че докато той управлява, няма да допусне сепаратизъм и страната ще остане единна. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: