10 Ноември, 2014 15:42 1 662 0

Самоубийствен атентат в Нигерия уби поне 48 ученици

  • нигерия-
  • атентат-
  • ученици

Ранени са още 79 души

Самоубийствен атентат в Нигерия уби поне 48 ученици - 1
Снимки: БТА/AP

Поне 48 ученици  бяха убити след самоубийствен атентат в нигерийско училище, съобщи Би Би Си.

Инцидентът се е случил в  училището за наука и техника в североизточния град Потискум. Според местните власти зад атентата стои ислямистката групировка Боко Харам. През последните пет години организацията се опитва да създаде ислямска държава върху част от територията на Нигерия и често извършва атентати точно в училища.

До този момент експлозията е взела 48  жертви, а още 79 са ранени. Оцелели от инцидента заявяват пред Асошейтед Прес, че взривът е бил причинен от човек, влязъл в училищната сграда, облечен в училищна униформа. Той най-вероятно е криел експлозивите в своята раница.

Експлозията  е станала в 7:50 местно време, когато учениците се събирали в училището. Тогава бомбата избухнала сред тях. Ранените веднага били откарани в местна болница. Според очевидци цялата сграда е пълна с обезобразените тела на мъртвите ученици. Пред сградата вече са се събрали десетки родители, опитващи се да се доберат до телата на мъртвите си деца. Към мястото на събитието веднага са се втурнали войници, които били прогонени от разгневената тълпа с камъни. Местните са бесни, че от години властите не могат да се справят с активността на ислямската организация. В училището все още тече спасителна операция.

Градът Потискум е бил атакуван от Боко Харам и преди. През миналата седмица там загинаха 15 души. Тогава атентатор се взриви по време на процесия на мюсюлмани шиити. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА