Last news in Fakti

24 Ноември, 2014 12:17 1 630 3

Световната банка предупреждава за глобалното затопляне

  • световната банка-
  • глобалното затопляне-
  • парникови емисии-
  • недостиг на вода-
  • недостиг на храна

Бързото покачване на температурите ще намали сериозно добивите на зърно и запасите от вода в много райони

Климатичните промени може да подкопаят усилията за премахване на крайната бедност по цял свят. Това предупреждение отправя Световната банка в последния си доклад.

В доклад за ефекта от глобалното затопляне, банката посочва, че бързото покачване на температурите ще намали сериозно добивите на зърно и запасите от вода в много райони, което вероятно ще забави усилията за намаляване на бедността сред населението.

"Надявам се докладът да ни шокира достатъчно, за да предприемем действия“, казва Джим Йон Ким, президент на Световната банка по време на представянето на изследването, което прогнозира какво ще се случи, ако светът се затопли с 4 градуса по Целзий от нивата преди индустриалната революция.

Повишаването на температурите може да се окаже факт до края на столетието, освен ако не бъдат предприети спешни мерки за ограничаване на емисиите парникови газове в резултат на дейности като производството на енергия.

Световната банка твърди, че вече е почти сигурно, че средната температура ще се повиши с 1,5 градуса спрямо нивата от преди индустриализацията, базирано на натрупващия се ефект от емисиите парникови газове от миналото и в настоящия момент. Това означава, че необичайните жеги, повишаването нивото на моретата и по-честите тропически циклони може би вече са неизбежни.

"Без бързи и енергични действия затоплянето на климата и неговите последици могат да увеличат значително бедността в редица райони на света", се посочва в доклада.

В доклада, поръчан от Световната банка, учени от цял свят обръщат специално внимание на рисковете от изменението на климата за държавите от Африка, Югоизточна Азия и Южна Азия, които са дом на някои от най-бедните хора в света.

Необичайните и крайни топлини в трите региона ще намалят производството на растителни култури и ще доведат до масов недостиг на храна.

"В много случаи заради глобалното затопляне ще се свият обемите на водите", използвани за напояване. В доклада се подчертава, че "това ще окаже сериозно влияние върху посевите, които могат да намалеят с 20-50% до 2050 година".

Световната банка прави особено тревожна прогноза за още три района на Земята - Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.

Ако прогнозите се окажат верни, то реколтите от соя могат да спаднат с между 30 и 70 % в Бразилия, а пшеницата да намалее наполовина в Централна Америка и Тунис.
Близкият изток и Южна Америка могат да бъдат обхванати от небивали жеги.

„Премахването на бедността, повишаването на глобалния просперитет и намаляването на глобалното неравенство, които и без това са трудни, ще станат още по-трудни цели със затопляне от 2 градуса по Целзий", Но при 4 градуса, има сериозни съмнения дали тези цели са изобщо постижими”, обясни Джим Йон Ким.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ян Хус

    1 0 Отговор
    Кога ще се появи в медийното пространство хлапето, което да извика: "Царят е гол"?!
    Стига с тези лъжи и търговии с "парникови" газове, защото съдържанието на въглеродния двуокис в атмосферата е 0,039%. Да не споменаваме, че има и други фактори оформящи климата на Земята като прецесия, нутация, елиптична орбита, магнитно поле, слънчева активност...
  • 2 готенин

    0 0 Отговор
    Световната банка, която си е частна банка регистрирана в щатите е видите ли загрижена за нас и за нещо като климатични промени, WTF?!
    Работата на световната банка е да гази трупове и да утвърждава световно годсподство на една шепа хора върху целия свят!

    Коментиран от #3

  • 3 Ян Хус

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "готенин":

    Ама каква е Световната банка, че да се правят на физици и климатолози???
    Все едно да отида до автосервиза за смяна на масло и там на око да преценят, че имам високо кръвно!!!