16 Декември, 2014 14:35 1 294 0

Къде бяха убити и похитени най-много журналисти през годината

  • журналисти-
  • репортери-
  • убити-
  • похитени-
  • отвлечени-
  • безследно изчезнали-
  • "репортери без граници"

66 медийни работници са били ликвидирани, а 119 са изчезнали безследно по света

Къде бяха убити и похитени най-много журналисти през годината - 1
Снимка: АП/БТА

През 2014 година при изпълнение на своите служебни задължения са убити 66 журналисти, а 119 са изчезнали безследно, съобщи международната правозащитна организация „Репортери без граници“ (RWB) в отчета си с днешна дата. Експертите констатират, че броят на смъртните случаи е намалял в сравнение с миналата година, когато организацията докладва за 73-ма убити служители на медиите по света. В замяна на това обаче екзекуциите са станали по-жестоки, за което свидетелства показното обезглавяване на американския репортер Джеймс Фоли от бойците на „Ислямска държава“ през август 2014 г.

Според данните, най-опасната държава за журналистите за втора поредна година остава Сирия, където през отиващата си година са били убити 15 репортери. Седем техни колеги са намерили смъртта си, отразявайки израелско-палестинския конфликт в Близкия Изток, шестима – в Украйна, по четири са жертвите в Либия и Ирак, а в Афганистан, Мексико и Филипините – по трима. Сред шестте жертви в Украйна трима са руснаци – Игор Корнелюк, Антон Волошин и Андрей Стенин.

Броя на убитите асистенти в журналистически екипи е 11 души, а още 19 ликвидирани правозащитници влизат в т.нар. категория netizens – блогъри и активни ползватели на социалните мрежи.

Броят на отвлечените медийни работници в сравнение с миналата година се е увеличил с 30%. Тук рейтинга оглавява Украйна с 33-ма безследно изчезнали, най-вече в източната част на страната, където въпреки обявеното през септември примирие боевете не спират. На второ място е Либия с 29 похищения на журналисти, а в Сирия и в Ирак, където продължава да действа радикалната организация „Ислямска държава“, са регистрирани съответно 27 и 20 случая на пропаднали без вест журналисти. Повечето изчезнали са граждани на съответната страна, на територията на която е станало отвличането.

Медийните служители, арестувани през годината при изпълнението на служебния им дълг, са 178 души. Антирекордът по този критерий принадлежи на Китай – 29 души, следват Еритрея с 28 и Иран с 19 журналисти. В Русия по данни на „Репортери без граници“ за професионална дейност са задържани четирима души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА