Last news in Fakti

26 Декември, 2014 17:32 1 388 2

Украйна и сепаратистите размениха пленници

  • украйна-
  • сепаратистите-
  • опълченците-
  • военни-
  • размяна-
  • пленници-
  • александър захарченко

Размяната е станала на принципа всички срещу всички, с изключение на 3-ма души, които Украинската армия не е върнала

Украйна и сепаратистите размениха пленници - 1
Снимка: АП/БТА

В Донбас днес се състоя размяна на пленници между представители на централната власт в Киев и опълченците сепаратисти, което бе съгласувано в хода на преговорите в Минск. Украинските военни предадоха на представителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики 222-ма души вместо обявените по-рано 225, а опълченците - съответно 150 украински пленници, както бе уговорено, съобщи „Интерфакс“.

На размяната от страна на Киев е присъствал лидерът на движение „Украински избор“  Виктор Медведчук, а от страна на ДНР – министърът на отбраната на републиката Владимир Кононов.

По данни на РИА „Новости“, размяната се е състояла на 30-35 км северно от Донецк. Вчера лидерът на ДНР Александър Захарченко съобщи, че в хода на минската среща страните в конфликта са се договорили за обмен на пленници на принципа „всички срещу всички“, тоест 150 срещу 225, което бе потвърдено и от Службата за сигурност на Украйна.

Преговорите между Киев и сепаратистите в Минск започнаха на 24 декември. Агенциите съобщиха, че тя е завършила още същия ден, без да бъдат дадени изявления за медиите, но на 25-и Захарченко заяви, че преговорите продължават. Днес пък стана ясно, че предварително насроченият за 26-и пореден рунд от преговорите на Контактната група по урегулиране на ситуацията в Украйна няма да се състои в петъчния ден. Това оповести прессекретарят на Министерството на външните работи на Беларус Дмитрий Мирончик, цитиран от ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    дано поне се запази примирието,да не умират хора.
  • 2 европеец

    0 0 Отговор
    Интересна статия. Уж правда, ама.... "пропуснаха" да споменат че по-голямата част от тези "225 сепаратиста" въобще не са опълченци, това са цивилни, "арестувани" от частни армии на олигарси по "подозрение в подкрепа на сепаратисти". Също така "пропуснаха" да споменат, че по телата на освободените има следи от измъчване, че ДНР и ЛНР вече се обърнаха към ОБСЕ и Червен кръст за документиране на следите - за да могат да се обърнат в международен съд. Уж пишете истина, ама.... само част от истината!
Новини по държави: