Last news in Fakti

28 Декември, 2014 12:03 3 253 0

Ферибот се запали край остров Корфу, евакуират над 450 души (обновена)

  • ферибот-
  • се запали-
  • остров корфу-
  • патра-
  • анкона-
  • евакуирани-
  • пожар-
  • италия

Няма български граждани на борда, увериха от МВнР. Условията при спасителната операция са много тежки: силно морско вълнение и мощна огнена стихия

Ферибот се запали край остров Корфу, евакуират над 450 души (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

Пожар избухна на гръцки пътнически ферибот, пътуващ за Италия. На борда са се намирали 466 души и капитанът е обявил евакуация, която преминала при сложни условия: силно морско вълнение и мощни пламъци на долната палуба. Инцидентът е станал близо до остров Корфу в Средиземно море.

Стихията обхванала плавателния съд Norman Atlantic, насочил се от гръцкото пристанище Патра към италианското Анкона, съобщиха агенциите АНСА и ТАСС. По данни на гръцките медии на борда са били 411 пътници и 55 членове на екипажа.

Пожарът започнал в гаражното отделение на долната палуба, където били превозвани над 200 автомобила. Екипът на ферибота пристъпил към евакуация на пътниците в спасителни лодки. Съобщения за пострадали няма.

Огънят обхванал ферибота рано сутринта, когато все още било тъмно. В такива условия да се спуснат лодките на вода е крайно трудно. Много пасажери се събрали на мостика, сложили спасителни жилетки и по думите на един от тях, се готвели всеки да се спасява сам. По данни на гръцката брегова охрана, в зоната на инцидента духа силен вятър.

Фериботът е италиански. Следим внимателно случая с ферибота, в непрекъснат контакт сме с гръцкия премиер Самарас и с максимално включване на нашия морски флот“, написа в своя Туитър италианският премиер Матео Ренци. 

Най-близката суша – неголемият остров Отонои, се намира на 33 морски мили от мястото на произшествието. Натам лети хеликоптер, отправили са се и два спасителни съда. Близо до ферибота се намира и друг плавателен съд – контейнеровоз.

По-късно гръцките власти рапортуваха, че евакуацията е извършена успешно. Според „Ройтерс“, над 130 души е приел контейнеровозът на борда си. Къде са разстановани останалите, засега не се уточнява.

По информация на Единния център за издирвания и спасявания на Гърция, няма данни за пострадали лица при възникналия рано сутринта днес пожар в един от гаражите на ферибот Norman Atlantic, плаващ по редовната линия Патра – Игуменица – Анкона. Националността на всички пътуващи с ферибота е в процес на изясняване. Към момента няма данни за български граждани на борда, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. На плаващия под италиански флаг кораб на компанията ΑΝΕΚ са пътували 222 превозни средства (125 товарни автомобила, 3 автобуса и 84 леки автомобила).

Спасителната операция се провежда в открито море северозападно от остров Керкира под координацията на Единния център за издирвания и спасявания с участието на четири кораба на бреговата охрана, 5 хеликоптери на военновъздушните и военноморските сили, самолет С-130, два транспортни кораби и намиращите се в близост пътнически кораби Spirit of Piraeus и Cruise Europα. От италианска страна са изпратени два хеликоптера, самолет и два кораба на бреговата охрана. Към мястото са се отправили и противопожарни кораби от пристанище Игуменица.

Операцията се затруднява от изключително тежките климатични условия и силното вълнение, достигащо до 7-8 бала. Поради тази причина не се използват намиращите се на борда спасителни лодки. Прехвърлянето на пътници се извършва чрез осъществен въздушен мост между Norman Atlantic и намиращия се в непосредствена близост Spirit of Piraeus, както и с хеликоптери. Към момента от Norman Atlantic са свалени около 150 души, които са прехвърлени на Spirit of Piraeus.

 

Консулската служба при посолството на Република България в Атина следи развитието на спасителната операция и поддържа постоянен контакт с Единния център за издирвания и спасявания. МВнР ще информира допълнително при промяна в обстановката и постъпване на данни, свързани с пътуващи на борда български граждани.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: