29 Декември, 2014 10:36, обновена 30 Декември, 2014 01:22 6 383 0

Десет са жертвите на горящия ферибот (Видео)

  • ферибот-
  • горящ-
  • спасени-
  • още две-
  • българки

Всички българи са спасени

Десет са жертвите на горящия ферибот (Видео) - 1
Снимка: АП/БТА

Десет са загинали в резултат на пожара на ферибота "Норман Атлантик. Всички останали пътници и екипажът са спасени. Издирват се 36 души.

Капитанът на ферибота Арджилио Джакомаци е напуснал последен кораба в 14,50 ч. местно време, съобщи в Туитър италианската брегова охрана. 62-годишният капитан е изчакал да бъдат евакуирани всички пътници и членове на екипажа.

Всички българска граждани, пътували на борда на ферибота “Norman Atlantic” са спасени. Сред загиналите при инцидента няма наши сънародници. Успешно са евакуирани общо 11 българи, съобщиха от МВнР.

Освен първоначално обявените девет имена от списъка с пасажерите, предоставен от Министерството на външните работи на Република Гърция, днес бе получена информация, че още двама български граждани - Виолета Папарева и Димитър Дечев, също са на борда на ферибота.

Спасяването на седем от 11-те българи е официално потвърдено от италианските власти, а за останалите четирима са съобщили самите пътници. Седмото потвърдено име е на М. Мусавитски, който е настанен в болницата в Лече. Галин Хайтов се намира в болницата в Бриндизи. Всички са в добро общо състояние.

Италианският военен кораб „Сан Джорджо” е спасил българите Красимир Естов, Радка Тодорова, Стаменка Аргирова, Вергил Доспатлиев и Асен Асенов, които се намират на борда му. Очаква се той да пристигне в Бари или в Бриндизи късно тази вечер.

Четири тела са извадени от морето по време на операцията по спасяването на хората, които се намират на борда на ферибота „Норман Атлантик”, обяви гръцкият министър на търговския флот Милтиадис Варвициотис, цитиран от Франс прес. Преди това беше обявено за една жертва - гръцки гражданин, който  паднал в открито море.

„Италианските власти потвърдиха, че са извадени телата на четирима загинали”, заяви Варвициотис. Засега самоличността на четирите жертви не е известна.

Властите в италианския град Бари са започнали разследване за пожара, който гори на ферибота „Норман Атлантик”. Прокурорът Джузепе Волпи обяви, че е започнало разследване, за да се установи дали пожарът е предизвикан от небрежност.

Спасителната операция се проведоха при изключително тежки климатични условия.

Бурното море и силните ветрове силно са възпрепятствали продължилата и през нощта операция. Пътниците се евакуираха с хеликоптери и след това се прехвърляха на борда на пристигнал в района кораб. Според местните власти, един гръцки гражданин е загинал, след като е скочил от плавателния съд. Два италиански и два гръцки хеликоптера се редуваха в евакуирането на пътниците от ферибота, по два наведнъж, казаха представители на гръцките власти.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: