Last news in Fakti

28 Декември, 2014 18:32 1 760 0

МВнР: Има 9 българи в списъка с пътници на горящия ферибот

  • ферибот-
  • пожар-
  • българи-
  • мвнр-
  • списъка-
  • пътниците-
  • мвнр

Няма информация колко от тях действително са били на борда и колко от тях са спасени от гръцките власти и италианската брегова охрана

МВнР: Има 9 българи в списъка с пътници на горящия ферибот - 1
Снимка: АП/БТА

Според официалната информация, предоставена на МВнР от Министерството на външните работи на Гърция, в списъка на пасажерите на ферибота Norman Atlantic фигурират имената на 9 български граждани: С. Аргирова, Р. Тодорова, А. Асенов, В. Доспатлиев, Красимир Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитцки, С. Божилова и П. Ненова, съобщиха от пресцентъра на външното ни ведомство.

До този момент няма информация колко от тях действително са били на борда на ферибота, колко от тях са спасени от гръцките власти, а вече и от италианската брегова охрана, която в последния час е водеща страна при спасителните операции. Поради голямо вълнение и силен вятър, фериботът вече се намира в италиански териториални води.

По-рано от нашето МВнР бяха съобщили, че нямат информация за българи на ферибота.

От гръцка страна се съобщава за 111 спасени пътници, като приоритет се дава на извеждането от кораба на жени и деца. Информация за националността на спасените все още няма. Тя ще бъде установена след приключване на операцията.

МВнР поддържа постоянна връзка с българските посолства в Атина и Рим, които от своя страна са във връзка със спасителните центрове. И от двете страни правят всичко възможно за спасяване на пътниците. Към района са се насочили допълнителни сили на гръцкия военноморски флот, италианската брегова охрана, както и намиращи се в региона пътнически и товарни кораби.

Спасяването на пътниците се извършва при изключително тежки метеорологични условия, чрез използване на хеликоптери. Спасените пътници се настаняват на намиращите се в непосредствена близост пътнически кораби Spirit of Piraeus и Cruise Europa. Координация по спасителната операция е поета от италианската брегова охрана. По данни на гръцките медии 2/3 от кораба е обхванат от пожара. Пътниците са изтеглени в обезопасена част на най-горната палуба на кораба.

МВнР ще информира допълнително при промяна в обстановката и постъпване на нови данни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА