Last news in Fakti

28 Декември, 2014 22:01 2 285 1

Двама българи вече са спасени от горящия ферибот

  • българия-
  • спасени-
  • горящия-
  • ферибот-
  • италия-
  • пожар

Галин Хайтов и Красимир Естов са на безопасно място в Италия

Двама българи вече са спасени от горящия ферибот - 1
Снимка: АП/БТА

Двама български граждани  - Галин Хайтов и Красимир Естов, вече са били спасени от горящия ферибот Norman Atlantic и са на сигурно място в областта Пулия, Италия, съобщиха от Министерството на външните работи. До 21 часа са били спасени общо 167 души - от гръцка и италианска страна.

По-рано от пресцентъра на ведомството огласиха имената на 9 българи, които са в списъка на пътниците, но уточниха, че не се знае дали те реално са се качили на борда.

Спасителната операция е много трудна и върви бавно заради изключително тежки климатични условия. Пушекът е голям, което затрудява работата на хеликоптерите.

Всички останали на борда пътници са били изведени на най-горната палуба със спасителни жилетки. Поради силното вълнение само един боен кораб на италианските военоморски сили е бил в състояние да се приближи. В момента се правят опити фериботът да бъде изтеглен до пристанище Вльора в Албания.

Изразяваме сериозно безпокойство от ситуацията и се надяваме на добро развитие, казва се в изявлението на МВнР по случая.

Италианският център за извънредни ситуации предостави телефонен номер за връзка на близки и роднини: 0039 659 083 426

Един човек е загинал и четирима са пострадали на горящия ферибот. Жертвата е грък, който се хвърлил в студените морски води и починал от хипотермия, съобщи агенция АНСА. Тялото на загиналия е транспортирано с патрулен катер на италианската брегова охрана до пристанище Бриндизи. На катера са се намирали още един пострадал в резултат на пожара и един военен, на когото прилошало по време на спасителните действия. "Фериботът се е наклонил, в опасност сме, ще изгорим като мишки", споделил участник в драмата. Ранените казали, че е било като на "Титаник".

Според гръцки медии на ферибота са се намирали един румънец, двама руснаци, шестима австрийци, двама унгарци, десет швейцарци, един хърватин, осем грузинци, петима сирийци, един швед, един канадец, двама украинци, един египтянин, 18 германци, 54 турци, двама афганистанци, 22 албанци, един гражданин на Малта, седем българи, трима македонци, двама британци, 22 италианци, трима холандци, трима белгийци, девет французи, двама иракчани и 234 гърци. Екипажът се състои от 22 италианци и 34 гърци. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ДАНО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ БЪДАТ СПАСЕНИ