Last news in Fakti

12 Януари, 2015 11:49 1 335 0

Все повече жени джихадисти в редиците на Боко Харам

  • боко харам-
  • убийство-
  • атентат-
  • самоубийствен атентат-
  • нигерия-
  • момиче

Момиче атентатор уби 19 души в Нигерия в събота

Все повече жени джихадисти в редиците на Боко Харам - 1
Снимка АП

Най-малко 19 души са били убити, а неколцина ранени след като малко момиче, за което се предполага, че е било на около 10 години, се самовзриви на претъпкан пазар в нигерийския град Майдигури, съобщи Би Би Си, като се позова на местната полиция.

Атаката, която се случи в събота може да се опише като прецедент, защото в африканската страна много рядко подобни атентати се извършват от жени.

Пазарът вече е бил мишена на екстремисти два пъти през миналата година, когато само за седмица жени атентатори се взривиха там.

”Момичето беше около 10-годишно и се съмнявам, че знаеше какво точно е прикрепено към тялото й”, коментира очевидец на инцидента.

"Взривни устройства са били увити около тялото й", каза полицейски източник пред Ройтерс.

Говорителят на полицията в Борно Гидеон Джурбин заяви, че момичето атентатор е изпуснало импровизирано взривно устройство в близост до района на пазар Майдугури, където се продават пилета.

Макар никоя групировка да не е поела отговорност за  нападението, всички знаци сочат към войнствената ислямистка група „Боко Харам“.

Това не е първият самоубийствен атентат, в който се използват млади момичета. Те са част от новата войнстваща стратегия на "Боко Харам", която цели  да акцентира върху факта, че хората в доминирания от изляма север са по-малко подозрителни към жените.

Те често използва млади жени и момичета като човешки бомби, за да извършват нападения.

В друг атентат отново в събота, превозно средство избухна на контролно-пропускателен пункт в близост до полицейски участък в област Йобе, убивайки най-малко двама души. Взривът следва потежките боеве, които се проведоха в столицата на щата Даматуру в петък вечер. Тогава имаше разрушени сгради и множество цивилни жертви.

Стотици хора бяха убити в сряда при нападение на "Боко Харам" в град Бага. То бе продължение на атаката им от 3-ти по превземането на военна база в града, която Амнести интернешънал описаха като "най-смъртоносното клане" в историята на Боко Харам.

Областният управител Баба Абба Хасан, заяви пред световните информационни агенции, че повечето жертви на атаката в Бага са деца, жени или възрастни хора, които не са били в състояние да избягат, когато бунтовници са нахлули в града.

"Боко Харам" пое контрола над много градове и села в Североизточна Нигерия през изминалата година. Конфликтът е накарал най-малко 1,5 милиона души да напуснат домовете си, а повече от 2000 са били убити миналата година.

Членовете на ислямистката групировка се надигат срещу западния модел на образование и искат въвеждане на шариата в цялата страна.

В момента групировката се е фокусирала върху създаването на ислямски халифат в североизточните щати Борно, Йобе и Адамауа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА