Last news in Fakti

15 Януари, 2015 11:36 1 103 1

Папа Франциск посети будистки храм в Шри Ланка

  • папа франциск-
  • папа-
  • франциск-
  • шри ланка-
  • филипините

В храма в столицата Коломбо папата се срещна с будисткия лидер Банагила Упатиса

Папа Франциск направи изненадващо посещение на будистки храм в Шри Ланка, предаде Ройтерс. Визитата беше направена в сряда в края на посещението на светия отец в страната. Това е втората визита в будистки храма след 1984 г., когато папа Йоан Павел II по време на визитата си в Тайланд посети храма.

Папа Франциск беше посрещнат от огромно множество, пред което заяви, че религиите трябва да работят заедно, за да помогнат в изцерението на раните от гражданската война в страната.

Франциск е първият папа, който посещава Шри Ланка след края през 2009 г. на четвърт вековната гражданска война в страната. Във въоръжения конфликт между правителствените сили и тамилската бунтовническа групировка, самоопредилила се като „Тигри за освобождението на Тамил Елам“ или „тамилските тигри“, загиват над 60 000 души. ООН смята, че конфликтът е струвал живота на между 80 000 и 100 000 души.

Конфликтът хвърля страната в икономическа криза. В храма в столицата Коломбо папата се срещна с будисткия лидер Банагила Упатиса. За папа Франциск диалогът между религиите се превърна в основен фокус на дейността му.

Светият отец вече посети джамии по време на пътуванията си до Ерусалим и Истанбул. Главното събитие при визитата на светия отец в Шри Ланка беше отслужването на обедна литургия на открито в сряда.

В четвъртък папа Франциск пристига във Филипините. Страната е бивша испанска колония, което предопределя да е една от двете католически държави в Азия, наред с Източен Тимор.

Мнозинството от жителите са християни-католици, като почти 2/3 живеят на остров Лусон.

Часове преди визитата страната беше залята с кукли на папата.

Филипините са залети от еуфория от предстоящото посещение. Навсякъде се виждат плакати и постери с лика на светия отец.

В Twitter се разпространи дори снимка на папомобила, с който светият отец евентуално би се предвиждал.

Това е седмото задгранично посещение на папата и второ в Азия и ще е и най-продължителното за главата на католическата църква от избирането му начело на Светия престол през март 2013 година.

По предварителната програма то ще трае точно седмица - до 19 януари.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    След някоя година Куманчат бараку обама може негър да сложи за папа !