Last news in Fakti

15 Януари, 2015 12:04, обновена 15 Януари, 2015 12:12 2 549 4

Сателитни снимки показват разрушения и смърт в Нигерия

  • нигерия-
  • "боко харам"-
  • боко харам-
  • градове-
  • ислямистите-
  • атакувани-
  • жертви-
  • разрушения

Бойците от ислямистката терористична групировка Боко Харам заличили цели градове, избили деца и раждаща жена

Сателитни снимки показват разрушения и смърт в Нигерия - 1
Снимки: АП/БТА и Би Би Си

Сателитни снимки на нигерийски градове, атакувани от ислямистката групировка „Боко Харам“, показват повсеместни разрушения и говорят за огромен брой смъртни случаи, съобщи Би Би Си, позовавайки се на данни на правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“.

Изображенията са запечатали около 3700 структури, унищожени или полуразрушени в Бага и Дорон Бага този месец. Нигерийското правителство оспори информацията, че близо 2000 души са били убити при нападенията, твърдейки, че жертвите са едва 150.

Според „Амнести Интернешънъл“, бунтовниците са избивали хората безразборно, а щетите са „катастрофални“.

Напоследък се наблюдава вълна от насилие, свързана с действията на радикалната организация. В близките седмици бяха извършени няколко нападения, включително и от атентатори самоубийци – деца.

В Нигерия през идния месец трябва да се състоят избори на фона на нарастващите съмнения дали те ще могат да се проведат успешно във всички части на страната.

В Бага и Дорон Бага – съседни градове в далечния североизток на Нигерия, движението „Боко Харам“ е осъществило най-мащабните си и смъртоносни удари от всички онези, които „Амнести Интернешънъл“ са анализирали. Около 620 обекта са били разрушени в Бага и повече от 3100 – в Дорон Бага.

Сателитните снимки, показващи положението там „преди“ и „след“, са направени на 2 и 7 януари.

„Тези детайлни изображения свидетелстват за опустошение с катастрофични размери в два града, единият от които е почти заличен от картата в рамките на 4 дни“, казва се в изявлението на Даниел Ейри, анализатор на „Амнести“. Това е умишлена атака срещу цивилни граждани, чиито домове, болници и училища вече са опожарени руини. Сред жертвите са малки деца и жена в момент на раждане. Около 300 жени били пленени от групировката и затворени в училище в Бага. След 4 дни по-възрастните и майките с деца били пуснати, но по-младите и в момента са в ръцете на ислямисктите бойци.

Според Би Би Си, снимките говорят за деструктивните действия на „Боко Харам“, но не могат да спомогнат да се установи точно колко са убитите.

Миналата седмица Муса Алхаджи Бухар, висш правителствен служител в областта, заяви, че местните са му казали, че град Бага, който е имал население около 10 000 души, сега на практика не съществува. Въпреки че районът на атаките все още е труднодостъпен, нигерийското правителство грубо подценява броя на загиналите, коментират правозащитниците.

Боко Харам“ е създадено през 2002 г. - първоначално за да се противопостави на западното влияние (в превод от езика хауза името означава „Западното образование е забранено“). Движението стартира военни операции през 2009 г., за да създаде ислямска държава. Хиляди са убитите, особено в североизточната част на Нигерия, като са атакувани също и полицейски участъци и офиси на ООН в столицата Абуджа. Около 3 милиона души са засегнати от мародерствата на организацията, която през 2013 г. бе обявена от САЩ за терористична групировка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    На тези хора сигурно им се въздейства с психотропни вещества. Такова насилие не е имало даже в никоя война.

    Коментиран от #2

  • 2 running wild

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен Бакърджиев":

    Леко си в грешка. Броя на жертвите в съвременните войни са "смешни" на фона на преживяното в Европа през ПСВ и ВСВ. Особено ВСВ. Ще ти дам за пример само Сталинград - 1,5 млн. души за 5 месеца!!!!! Има-няма по 10 хил. "парчета" средно на ден! К'во ша ка'иш, а... Но именно това е накарало Европа да преосмисли необходимо ли е въобще,каквото и да били насилие за решаване на проблемите. И тези събития през вековете, като започнем най-вече от кръстоносните походи насам, са променили ценностната система на европееца относно човека въобще! Най-хубавото е, че имаме силите и средствата (Западният свят) да държим контрола, когато се наложи над такива малоумници!
    ПП А дали са малоумници или става въпрос,както винаги просто за пари!
  • 3 европеец

    0 0 Отговор
    аха, вкарайте си войските и там - за да "спасите" негирийци от финансираните от вас терористи! няма значение, че нигерийското правителство не ви иска помоща, а на "сателитните снимки" се виждат съборени сгради, а не разрушени от воени действия - кой знае какъв мол ще строят на този парцел
  • 4 Монго

    0 0 Отговор
    А бе, тука що няма: "Же сюи...", "Ну сом...", "Ву зет..."