Last news in Fakti

19 Януари, 2015 16:21 1 936 2

Почина и бебето, ранено от руски войник в Армения

  • армения-
  • гюмри-
  • убийство-
  • руски войник-
  • военна база-
  • протести-
  • аветисян

Преди седмица дезертьорът разстреля шестима души от едно семейство в град Гюмри

Почина и бебето, ранено от руски войник в Армения - 1
Снимка: АП/БТА

Почина 6-месечното бебе, наръгано с щик от руския войник, който изби семейството му в арменския град Гюмри, съобщи NEWS.am. Малкият Серж Аветисян бе единственият останал жив от 7-членното семейство, а всички други бяха застреляни с автомат от нахлулия в дома им дезертьор от близката руска военна база Валерий Пермяков.

Детето бе хоспитализирано в много тежко състояние в Австрийската болница в града, а след това преместено в медицинския център „Св. Богородица” в столицата Ереван.

Погребението на шестимата от семейство Аветисян – двамата съпрузи, дъщеря им, синът им, снахата и 4-годишната внучка, на 15 януари премина в масови протести и безредици. Жителите на града искаха арестуваният руски военнослужещ да бъде предаден на съдебните органи в Армения, а не с него да се занимава руски военен съд. В хода на митинга протестиращите се опитаха да запалят руското знаме, над 10 души пострадаха, а няколко други бяха арестувани.

Вчера руският президент Владимир Путин изказа по телефона съболезнования на своя арменски колега Серж Саргсян, на близките на загиналите и на целия арменски народ. Прессекретарят на Путин не уточни обсъждали ли са лидерите на двете държави къде ще се води процесът срещу Пермяков. 

Изнесено заседание на съда се проведе най-напред на територията на самата руска военна база в Гюмри. Местните адвокати отказаха да защитават убиеца и на войника бе предоставен служебен защитник в лицето на Тамара Яйлоян, но и тя се отказа да представлява интересите на Пермяков, тъй като не е могла да понесе признанията му.

По закон делото трябва да се гледа не в гарнизонния съд в Армения, а в Севернокавказкия военен съд в Ростов на Дон. Гражданите на Гюмри обаче настояват процесът да е в Армения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Правдата

    0 0 Отговор
    Показен разстрел-това да отсъди Руския Военен Съд !

    Коментиран от #2

  • 2 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Правдата":

    Само доживотен, в Русия няма смъртна присъда !