Last news in Fakti

20 Януари, 2015 17:32 1 506 1

Руският войник убиец ще бъде съден в Армения

  • армения-
  • гюмри-
  • войник-
  • валерий пермяков-
  • убийство-
  • семейство-
  • аветисян-
  • руски-
  • съдебен процес

20-годишният Валерий Пермяков изби 7-членно сеемйство в град Гюмри

Руският войник убиец ще бъде съден в Армения - 1
В Гюмри имаше масови протестни акции с искане Пермяков да бъде предаден на арменското правосъдие. Снимка: АП/БТА

Председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин уговори при посещението си в Армения съвместно разследване на убийството на семейство Аветисян в град Гюмри, за което е заподозрян руския военнослужещ Валерий Пермяков, съобщи  Armenpress.

Той и главата на Следствения комитет на Армения Агван Овсепян ще координират работата за всестранно, пълно и обективно разследване на наказателните дела, повдигнати в двете страни. 

Разследването и публичният съдебен процес срещу Пермяков ще се водят изключително на територията на Армения и ще преминат според нормите на международното право и руско-арменските споразумения по въпросите на юрисдикцията, обеща Бастрикин.

Двамата са се срещнали с президента на страната Серж Саргсян и са го уверилми, че виновният ще понесе заслужено наказание. Според медиите, съдебните заседания може да се излъчват пряко онлайн, като така руската страна ще демонстрира, че няма намерение да прикрива извършителя на масовото убийство.

На 12 януари войникът от руската база в Гюмри Валерий Пермяков самоволно напусна караулния пост и с оръжие и боеприпаси проникна в дом в града, разстрелвайки с автомат шестима членове от живеещото там семейство, вкл. 4-годишно дете. Шестмесечно бебе бе намушкано от него с щика на пушката и няколко дни по-късно почина в болница. При опит да премине в Турция, 20-годишният Пермяков бе задържан от руски граничари, които охраняват държавната граница на Армения. Той направи пълни самопризнания за убийството.

Арменските следствени органи повдигнаха наказателно дело за убийството. В същото време войникът се намира под руска юрисдикция и в страната избухнаха масови протестни акции с искане той да бъде предаден на арменското правосъдие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ярослав станчев

    0 0 Отговор
    Каквото си е надробил това ще сърба.Военен съд,разстрел и точка по въпроса.