Last news in Fakti

21 Януари, 2015 10:55 1 297 0

Боко Харам пое отговорност за смъртта на стотици

  • боко харам-
  • атентат-
  • нигерия-
  • видео

Лидерът на Боко Харам Абубакар Шекау обяви това във видео обръщение

Мъж, който претендира, че е лидер на ислямистката групировка Боко Харам заяви във видео, че  бойците му са извършили смъртоносните атаки срещу нигерийския град Бага по-рано този месец.

Мъжът, който се представя за  Абубакар Шекау заяви, че хората са били убити "както нашият Господ пожела" и заплаши с още нападения.

Той се подигра на лидерите на близките страни.

Според някои доклади поне 2000 души са загинали при нападението в Бага, но правителството на Нигерия оспори тези данни и оповести смъртта само на 150 дуи.

"Ние убихме жителите на Бага",  каза мъжът, който твърди, че е Шекау в 35-минутното видео.

Той отправи предизвикателство към нигерийските и регионалните сили да атакуват неговата група.

Във видеото са показани набор от оръжия, за които се смята, че са били взети от военна база в Дорон Бага.

Боко Харам вече са поели контрол над градове и села в североизточната част на Нигерия и вече заплашват съседните страни.

Видеото не е проверено, но е заснето в типичен за Боко Харам стил, с лидера на групата в бойна униформа и заобиколен от маскирани бойци.

"Няма да спрем. Това е нищо. Ще видите", заяви Шекау, който се появява във видеото пред четири бели пикапа, заобиколен от осем въоръжени маскирани мъже.

Сателитни снимки, публикувани от Амнести Интернешанъл показаха мащабното унищожение в Бага и Дорон Бага в далечния северо-изток на Нигерия, с над 3700 разрушени или унищожени сгради.

Амнести заявиха, че бунтовниците са убивали безразборно и описаха щетите като "катастрофални".

Организацията за човешки права заяви, че атентатът в Бага е най-голямата и смъртоносна атака на Боко Харам.

Бизнесмен от Бага заяви пред Би Би Си, че хората са били избивани като животни. Той каза, че е напуснал града заедно с около 5000 други. Стотици жени и деца са били взети в плен.

Засилващото се насилие предизвика тревога у съседните на Нигерия страни, особено в Камерун.

В последните доклади се съобщава, че бойците на нигерийската групировка са влязли в тежки сражения с камерунската армия близо до нигерийската граница във вторник вечер.

Смята се също така, че бунтовниците са отвлекли десетки хора в трансграничния район в близост град Моколо в Север Камерун миналата неделя.

Хиляди камерунски войски са разположени на север, за да се опитат да спрат набезите. Президентът на Чад Идрис Деби също изпрати контингент от войски.

В нигерската столица Ниамей се провеждаше международна среща, посветена на борбата срещу радикалната ислямистка група.  Африканският съюз може да поиска мандат от ООН за сформиране на военни сили за борба с "Боко Харам", заяви преди няколко дни президентът на Гана Джон Манама.

Нигерия ще проведе избори следващия месец, но съмненията нарастват все повече дали те ще могат успешно да се проведат във всички части на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА