9 Февруари, 2015 20:45 2 250 17

Новите санкции срещу Русия - одобрени, но отложени

  • русия-
  • санкции-
  • даниел митов-
  • одобрени-
  • отложени

Дава се шанс на инициативата на канцлера Меркел и на френския президент Оланд за спиране на военните действия в Източна Украйна и намиране на всеобхватно разрешение на конфликта чрез дипломатически усилия

Министрите на външните работи на Европейския съюз одобриха новите санкции срещу Русия, но въвеждането им засега е отложено.

Това съобщиха от МВнР след участието на външния министър Даниел Митов в редовното заседание на Съвет „Външни работи“, което се проведе днес в Брюксел. В отговор на ескалацията на напрежението в Източна Украйна и в изпълнение на решенията от 29 януари 2015 г. Съветът одобри с единодушие включването на нови имена и образувания в списъка с ограничителни мерки, свързани с действия, които подкопават или заплашват териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Отчитайки протичащите в момента дипломатически усилия, бе постигнато съгласие решението да влезе в сила на 16 февруари 2015 г.

Едновременно с това министрите изразиха подкрепа за инициативата на канцлера Меркел и на френския президент Оланд за спиране на военните действия в Източна Украйна и намиране на всеобхватно разрешение на конфликта чрез дипломатически усилия. „Надяваме се, че ще бъде намерено мирно решение на кризата на преговорите в Минск през следващата седмица. Трябва да спрат да умират хора“, заяви българският външен министър.

Противодействието на тероризма бе друга водеща тема в дневния ред. Министрите се обединиха около необходимостта от утвърждаване на борбата с тероризма като важен елемент от Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС. Ще бъде засилен диалогът и сътрудничеството за противодействие на тероризма и радикализацията с ключови партньори от Северна Африка и Близкия изток, като за целта се предвижда изпращането на експерти по сигурността в делегациите на ЕС в някои от тези държави. Подчертана бе необходимостта от приемане на всеобхватна стратегия за Сирия, Ирак и заплахата от ИДИЛ/Даеш.

Специално внимание ще бъде отделено на мерките за справяне с феномена на чуждестранните терористични бойци в най-засегнатите страни, включително в Западните Балкани.  Потвърдена бе подкрепата за Йемен в борбата срещу терористичната заплаха. Обсъдени бяха и мерки за противодействие на терористичната групировка Боко Харам.

Министрите обсъдиха и кризата в Либия, която представлява заплаха за сигурността на ЕС и допринася за засилването на миграционния натиск. Изразена бе пълна подкрепа за усилията на специалния пратеник на ГС на ООН Бернардино Леон за намиране на политически изход на провеждащите се в Женева преговори и сформиране на приобщаващо правителство на националното единство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    0 1 Отговор
    кога ли руснаците ще ви наложат санкции на вас западняци ама след санкцийте няма да има живи хора и да съществуват ве4е държавите....р 36м2 воевода или сатана по натовски стандарт няколко такива ракети и няма да има права сграда в цела европа и околностите
  • 2 Хараламби

    0 0 Отговор
    Сега Русия трябва да наложи санкции на запада. Да им спре Тетриса и "Съпругите по пощата" (Mail Order Brides), щото то няма какво друго да спре, та да видят те кон боб яде ли...

    Коментиран от #4

  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    Това ми звучи, като да напишат на всички шофьори актове и ако някой направи нарушение, само да му попълнят датата...
  • 4 европеец

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хараламби":

    като спре да продава газ, петрол, ток на всички държави въвели санкциите, като разпродаде всичкото евро, долари и цени книжа, като откаже да приема плащания в евро и долари - ще видим ние тогава кон боб еде ли.... Запада ще загуби трета световна още преди да е започнала - финансовата ни система просто ще се срине

    Коментиран от #5

  • 5 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "европеец":

    За газта см прав, но за нефта..)) Те арабелите отдавна си търкат ръчичките и чакат кога руснаците ще спрат да продават нефт, че незнаят къде тяхния си да денат Ако можеш подсети ме на кого Русия продава ток ? Франия ? Германия ? Великобритания ? Америка ?

    Коментиран от #7

  • 6 руски чук

    1 0 Отговор
    Дааа много интересно става, на президента Куров му дреме на п.....а ама ако го ядосат с тези санкции и вземе да завърти крана на газта , целата еуропа ке се о.ере за нула време, няма да и помогнат ни договорите нито резервите а и няма как америката да им даде газ и тогава ке се види кои е по корав.
    А за петрола ще доиде време и руснаците ще си вземат парите заедно с арабелите със лихвите, и тогава чичо сам ли беше вуйчо ли беше ще го яде какъвто го е надробил
  • 7 европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Владислав Димитров":

    колко ще струва нафта доставена от араби? по 5 лв за литър бензин ще плащаме. Русия строи Балтийска АЕЦ, която ще продава ток на Германия. Иначе в цяла Европа отдавна спряха да строят АЕЦ-ове и разработваха алтернативи източници на енергия, само че технологиите излязоха толкова скъпи, че в момента дори германия (да не говорим за останалите държави членки на ЕС!) не може да си позволи да се откаже от газ, нафта, въглеща и атомна енергия. Само че техните централи са в окаяно състояние, а новите дори не са започнати да се проектират - след няколко години ще има още по-голям скок в цените на тока в цяла Европа. Или ще започнат да го купуват отвън. Навън няма къде да го купуват освен от Русия
  • 8 Владислав Димитров

    0 0 Отговор
    На виж на кого Русия продава електроенергия и стига си плямпал гупости ! (УИНТЕР РАО ЕЭС
    Подробнее см. также: ИНТЕР РАО ЕЭС
    В 2010 г. общий объём экспортных поставок электроэнергии ОАО «ИНТЕР РАО ЕЭС» составил 17,6 млрд кВт∙ч на сумму 29,0 млрд руб. По сравнению с 2009 г. экспортные поставки электроэнергии увеличились на 1,9 млрд кВт∙ч (на 6,8 млрд руб. больше стоимости поставок в 2009 г.). Основными направлениями экспортных поставок электроэнергии в 2010 г. были Финляндия и Литва. На эти страны в 2010 г. приходилось 88,6 % всех экспортных поставок. В 2010—2014 г. основными направлениями экспорта электроэнергии была и Белоруссия. Перераспределение объёмов поставок связано с двумя основными факторами: вывод из эксплуатации с 2010 г. Игналинской АЭС (Литва) и ремонт в течение всего года линии электропередачи Смоленская АЭС — Белорусская 750 кВ (Беларусь). Электроэнергия экспортировалась также в Латвию, Казахстан, Беларусь, Грузию, Монголию, Южную Осетию, Азербайджан )
    Уж ще им спирали тока само дето още АЕЦ-а не е построен е, не са ли глупости това !? На кого ще дръпнат шалтера, на Монголия ли или на Осетия ? А ако затворят нефтогазовите тръби, тогава първо ще клекне Русия с нейната пазарна икономика (купи-продай) Без нефто-доларите направо умират прави, как навремето си отиде великата империя СССР !

    Коментиран от #9

  • 9 европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Владислав Димитров":

    То и Обама говори, че руската икономика е раскъсана и унищожена.... и предлага нови санкции, защото предишните не работели! Доходи в руския бюджет от нефте-долари е 16 (!!!) процента, дори да спре да продава на всички (не само в Европа) - ще има затруднения, но 16% въобще не са критични. Обаче Европа без руските доставки ще оцелее от 3 до 6 месеца - това дали е достатъчно за да се построят терминали за американски газ и арабски петрол?
    Русия ако спре СЪТРУДНИЧЕСТВО в енергиен сектор - в европа ще настъпи 19 век

    Коментиран от #10

  • 10 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "европеец":

    Да де то затова, че нефтодоларите са само 16% и руския бюджет не зависи от евтиния нефт, долара скочи спрямо рублата с цели сто процента . Ето ти и днешната сводка- ТОРГИ ММВБ
    с расчетами «завтра»
    по состоянию на 17.55 мск 11.02.2015
    $
    66.7520 р
    +1.2970

    75.4530 р
    +1.3180

    Коментиран от #11

  • 11 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Владислав Димитров":

    Ми то и лева падна до 1,75 за долар.

    При този висок курс на долара как ли ще се развиват пазарите. Май никой не купува скъпи стоки особено когато са искуствено завишени.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Владислав Димитров

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    Да лева падна, но не двойно както рублата плюс това руската валута падна и от към еврото. смятай само преди 3 месеца долара беше 32-33 рубли а еврото 42-43, тоест рублата не падна тя направо рухна ! Чувстваш ли разликата а ? От цялата тази работа кой губи, сещаш ли се ? Най патещ е обикновенният руски народ понеже всички цени (продукти, техника, автомобили) скочиха много яко, а заплатите и пенсиите си останаха същите . Ама кво ли аз съм седнал да ти обяснявам ? Ти изглежда доста си зомбиран и едва ли ще ме разбереш !
  • 13 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    Бай Хой извинявай за "доста си зомбиран" но просто не обърнах внимание и мислех, че отговарям на европееца... а впрчем той също да извинява !

    Коментиран от #14

  • 14 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Владислав Димитров":

    То стана ясно кой е зомбиран. Предателите са готови да погубят България само и само да навредят на двукратната ни освободителка Русия.

    Трябва човек да е напълно дебилен и малоумен за да не разбере че агресията на сащ е не само срещу Русия а и срещу ЕС и България..

    Коментиран от #15

  • 15 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    Ясно, Бай хой ! Значи наистина не си ме разбрал какво исках да кажа ! Зомбито то и в Африка си е зомби и в България ! За тебе се отнася ТРОЛЧО !
  • 16 Бай хой

    0 0 Отговор
    Ясно, справи се набързо с комунизма и Русия и се зае лично с мен.
    Резултата ще е същият. Битият и е.аният насищане нямат.

    Коментиран от #17

  • 17 Владислав Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    Ясно ти е на тебе като в мъгла , нужен си ми ти на мен като петия крак на кучето, че да се заемам с тебе комуняго ! Слушай бай хой бъди умен мъж и за мура ми се дръж !
Новини по държави: