Last news in Fakti

2 Март, 2015 09:19 1 284 1

В Естония спечелиха управляващите

  • естония-
  • избори-
  • парламент

Управляващата в Естония Партия на реформите спечели проведените избори, съобщава РИА Новости.

Това показват данните от електронното гласуване. То се проведе между 19 и 25 февруари и участие в него взеха 176,4 хил. избиратели.

Партията на реформите получава 37,5%, партията Съюз на Отечеството и република - 17,2%, Социал-демократическата партия - 16,9%, Свободната партия - 12%, Центристската партия - 7,7% и Консервативната партия - 6,9%. Останалите партии и независими кандидати не са прескочили 5% праг.

Това са данните от електронното гласуване.

При преброяването на гласовете от урните показаха 28% подкрепа за управляващата партия срещу 25% за центристката партия на рускоезичното малцинство. Анализатори очакват запазване на управляващата коалиция.

Управляващите ще имат 30 депутати, а опозицията 27 места. Коалиционните партньори от социалдемократите ще имат 15 мандата.

Като силен съперник проруската Центристка партия на кмета на Талин Едгар Сависаар се радва на подкрепата на рускоезичното малцинство, което е около 25% от населението на Естония. Уточнява се обаче, 80 000 от 300 000 руснаци няма да имат право да гласуват, тъй като нямат естонско гражданство. Останалите партии вече обявиха, че при победа на центристите няма да се коалират с тях.

В предизборните си изяви партиите обещаха освен сигурността също така да повишат и минималната заплата, да намалят данъчната тежест за работещите с най-ниски доходи, както и облекчения за семействата с деца.

Центристите обаче не се очаква да влязат в коалицията, тъй като другите големи партии отхвърлят съюз с тях.

Естония излезе от тежка рецесия през 2010 г., а през 2014 г. публичният й дълг е 9.6% от БВП. Безработицата падна от 16.7% през 2010 г. на 7.4 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Електронно гласуване манипулирано от световните терористи.

    Тия че го д..т.