Last news in Fakti

18 Март, 2015 14:30, обновена 18 Март, 2015 15:26 1 425 0

Седем сърби арестувани за клането в Сребреница

  • сребреница-
  • сърбия-
  • сърби-
  • арестувани-
  • клането-
  • мюсюлмани-
  • геноцид
Седем сърби арестувани за клането в Сребреница - 1
Снимка: АП/БТА

Сръбската полиция арестува 7 души, заподозрени в извършването на убийства по време на клането в Сребреница през 1995 г. - най-жестокото масово убийство от Втората световна война насам, съобщиха „Гардиън“ и Би Би Си. Тогава около 1000 мъже и младежи мюсюлмани бяха избити в склад в покрайнините на Сребреница от сърбите. Един от предполагаемите участници в зверството все още се издирва.

Главният прокурор за военни престъпления Владимир Вукчевич обясни, че повече хора са били във фокуса на полицията. Издирват ги не само в Сърбия, но и в съседни държави. Всички те са бивши членове на специалната бригада на босненската сръбска полиция.

Общо над 8000 мюсюлмани бяха избити от сърбите в източния босненски анклав през 1995 г. - единственото престъпление в Европа след Втората световна война, окачествено от ООН като геноцид. Масови гробове продължават да бъдат откривани и досега.

Ген. Ратко Младич – организаторът на прочистването, бе арестуван през 2011 г. и изправен пред Международния съд в Хага. Днешните арести са първите в Сърбия спрямо преки участници в клането.

Според главния обвинител по делото Бруно Векарич, Сърбия се изправя пред ключов момент в раздялата със своето минало. „Важно е да се подчертае, че за пръв път нашата прокуратура се занимава с масовите убийства на цивилни граждани и военнопленници в Сребреница", коментира той, цитиран от АП. „Никога не сме се сблъсквали с престъпление с подобни мащаби. Много е важно Сърбия да заеме категорична позиция по отношение на Сребреница по време на процеса“, подчерта той.

Сред арестуваните в акцията е и Неделко Милидрагович, един от командирите с прякор „Неджо касапина“, който впоследствие станал успешен бизнесмен в Сърбия, твърдят източници на агенцията.

Бившите врагове Сърбия и Босна и Херцеговина си сътрудничат по този случай и работят екипно в името на лекуването на раните, нанесени от войните през 90-те.

Много сърби обаче все още смятат за герои своите военновременни лидери Младич и президента на босненската Сръбска република Радован Караджич, срещу които се води процес от военния трибунал на ООН, и са на мнение, че те са жертви на западен заговор. Затова те са чувствителни към настоящата кампания. Консервативното правителство в Белград позволи наказателните преследвания, тъй като желае страната да се присъедини към Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: