24 Март, 2015 10:58 1 894 1

Бомби от Втората световна война бяха намерени в Лондон и Опава

  • втората световна война-
  • бомби-
  • лондон-
  • опава

Трафикът също бе спрян

Бомби от Втората световна война бяха открити в Лондон и в чешкия град Опава в понеделник. В при двата случая се наложи евакуацията на стотици хора, а пътищата около районите бяха затворени.

Строителите откриха огромна невзривена немска бомба от Втората световна война в Лондон в понеделник, което предизвика евакуацията на две училища и стотици домове, пише АФП.

Бомбата, с дължина 1,5 метра и с тегло 455 кг, лежала необезпокоявана под старчески дом в центъра на града в гъсто населената югоизточна част на британската столица, в продължение на седем десетилетия,.

"Изглежда нашите пенсионери са твърди като камък, пили са чай върху 450 килограмова бомба в продължение на 70 години", написа в Twitter Лукас Грийн, съветник в крайречния лондонски квартал Саутуарк.

Той добави, че бомбата е била погребана на 2 или 3 метра под земята и все още перката на опашката й била непокътната. Също така посъветва жителите да неотварят прозорците си и да оставят завесите спуснати в случай на взрив.

Заради бомбата са били евакуирани две училища, както и между 300 и 400 жилища и магазина.

"Това е немски бомба от ерата на Втората световна война", заяви говорител от Министерството на отбраната и добави, че се очаква бомбените експерти да продължат да работят и във вторник, за да обезопасят напълно района отново.

"Това със сигурност предизвика много проблеми. Бомбата трябва да се изкопае... това е в сложно място."

400-метров обезопасителен кордон беше наложен около местоположението на бомба, а евакуираните жители се събраха в център за отдих, където църквата предостави храна и вещи от първа необходимост, пише „Индипендънт“.

Трафикът също бе спрян и властите посъветваха лондончани да стоят далеч от района, ако е възможно.

Заради находката и мостът Тауър Бридж бе затворен за движение в понеделник.

Откриването на неексплодирали бомби не е необичайно за Лондон, който е бил силно бомбардиран от германските сили между 1940 г. и 1941 г. в кампанията, известен като "Блиц", при която загиват десетки хиляди лондончани.

От противопожарната служба на Лондон, заявиха, че седем неексплодирали бомби са били открити между 2009 и 2014 г., както и пет недетонирани ръчни гранати.

"Това е една необичайна атмосфера: Денят е толкова слънчев, а пътищата са пусти. Хората не знаят какво се случва", каза Грийн.

В чешкият град Опава също бе открита бомба от Втората световна война. И тук се наложи евакуация на много хора, съобщава АП.

Властите съобщиха, че около 1000 души са евакуирани след намирането на неексплодирала бомба по време на строителни работи в североизточната част на Чехия.

Говорителката на полицията Сона Стетинска заяви, че откриването на бомбата, която тежи няколко десетки килограма в гъсто населен квартал на град Опава е довел до евакуация в понеделник следобед. Тя заяви и че няколко от близките пътища и улици също са били затворени.

Властите в Опава заявиха, че бомбата вероятно е от Втората световна война.

Бомби, останали от Втората световна война, биват откривани от време на време в региона както и на други места в Чешката република.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Ако бомбата е германска бием тъпана, че е германска- лошите германци. Ако е американска- мълчанието на агнетата. Защо не пишат в Чехия каква е бомбата ? Американците са хвърлили през ВСВ в пъти повече бомби, и направиха първата ядрена война, но за техните военни престъпления се мълчи. Нали е важно кой пише историята- победителите.