Last news in Fakti

27 Март, 2015 10:59 1 596 0

Ердоган: Иран се опитва да доминира в региона

  • ердоган-
  • турция-
  • йемен-
  • иран

Иран и терористичните групи трябва да напуснат Йемен

Ердоган: Иран се опитва да доминира в региона - 1
Снимка АП/БТА

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обвини Иран, че се опитва да доминира в Близкия изток. Той заяви, че усилията на Техеран са започнали да дразнят Анкара, както и Саудитска Арабия и всички арабски страни в Персийския залив, пише Ройтерс.

Турция по-рано заяви, че подкрепя Саудитската военна операция срещу хусите в Йемен и призова бунтовническата група и нейните "чуждестранни поддръжници" да се откажат от действия, които заплашват мира и сигурността в региона.

"Иран се опитва да доминира в региона", заяви Ердоган, който трябва да посети Техеран в началото на април. "Трябва ли да позволим това?  Това вече започна да дразни Саудитска Арабия и страните от Персийския залив. Това наистина е нетърпимо и Иран трябва да разбере това", добави той по време на пресконференция.

Военни самолети от Саудитска Арабия и арабските съюзници нападнаха шиитските бунтовници - хуси, в Йемен, които успяха да установят контрол над голяма част от страната, опитвайки се да отстранят законния президент Абд Рабу Мансур Хади.

Иран подкрепя хусите.

„Конфликтът в Йемен се превърна в религиозен. Иран трябва да промени гледната си точка. Техеран трябва да изтегли всички сили, с които разполага в Йемен, а също и в Сирия и Ирак. Иран трябва да уважава териториалната цялост на другите страни“, подчерта президентът на Турция.

Планове на Ердоган да посети Иран не са се променили, заяви неговият говорител, Ибрахим Калин пред журналисти по-рано в четвъртък, без да посочва конкретна дата.

В интервю за France 24, Ердоган разкритикува ролята на Иран в борбата срещу Ислямска държава в Ирак, заявявайки, че Техеран се стреми да изгони сунитските бунтовници, само за да ги замени.

Иракските сили започнаха военна кампания, за да си върнат контрола над град Тикрит преди три седмици, най-голямата офанзива, предприета от иракските сили срещу подкрепените от Иран шиитски милиции.

Най-известният ирански военен офицер видян на бойното поле по време на офанзивата в Тикрит е генерал-майор Касем Солеймани, командир на бригадата Ал-Кудс, част от иранската елитна Ислямска революционна гвардия (IRGC). "Този човек  познавам много добре", каза Ердоган, говорейки за Солеймани. "Да, той е част от операциите в Ирак. Така че това, каква е тяхната цел? Да увеличи мощността на шиитите в Ирак. Това е, което те искат", каза той.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА