Last news in Fakti

30 Март, 2015 14:15 1 038 1

Тайван желае да стане член на АИИБ

  • тайван-
  • аииб-
  • китай-
  • партньорство-
  • азиатски форум боао-
  • хайнан-
  • регионални икономически блокове

Това стана ясно по време на среща между бившия вицепрезидент на страната с президента на Китай

Бившият вицепрезидент на Тайван Винсент Сю изрази намерението на страната да участва в регионалната икономическа интеграция и да се присъедини към инициираната от Китай Азиатска Инфраструктурна Инвестиционна Банка (АИИБ). Той направи своето изявление по време на кратка среща с китайския президент Си Дзинпин в събота 28 март.

Сю се срещна с китайския президент за около 5 минути преди откриването на срещата на Азиатския форум Боао в провинция Хайнан. По-късно той присъства и на официален обяд, даден от Си Дзинпин, в чест на лидерите, присъстващи на форума.

Китай отговори на интереса на Тайван по въпроса за членство в АИИБ с думите, че това е възможно. Беше подчертано обаче, че Китай все още не е получил официално искане за това.

В изявление направено по-късно същия ден, Пазарната фондация на отношенията Китай-Тайван,  заяви, че цел на правителствената политика е Тайван да се присъедини към регионалните икономически блокове, но това все още е в процес на договаряне.

Фондацията също вижда развитието на АИИБ и китайската инициатива „Един път, един колан” ("One Belt, One Road") в положителна светлина, тъй като ще помогнат на Тайван да стане по-интегриран в региона, да се докосне до световните пазари и ще се насърчи по-тясното сътрудничество между двете страни.

„Един колан” ("One Belt"), съкратено от "Silk Road Economic Belt", ще свързва Китай с Европа през  Централна и Западна Азия.  „Един път” („One Road”), съкратено от "21st Century Maritime Silk Road", представлява морският маршрут през пролива Малака до Индия, Близкия Изток и Източна Африка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    0 0 Отговор
    Е сега им се разказа играта на Соросоидите и всякакви евреи от Световната банка. Сега като премахнат долара като международна финансова единица и ФАЩ са фалирали на момента. Сами си го изпрасиха.