7 Април, 2015 10:08 1 135 0

Как Амнести интернешънъл криминализира палестинските оръжия

  • израел-
  • палестина-
  • оръжия-
  • газа-
  • загинали-
  • цивилни-
  • военни

Използването на оръжия, които по своята същност са безразборни, като например неуправляеми ракети, е забранено

Как Амнести интернешънъл криминализира палестинските оръжия - 1
Снимка АП/БТА

Неотдавнашен доклад на Амнести интернешънъл за "ракетни и минометни атаки на палестински въоръжени групи по време на конфликта между Израел и и Газа през 2014 г.", обвини Хамас и други въоръжени групировки в извършването на "безразборни нападения" срещу Израел. "Когато безразборните нападения убиват или нараняват цивилни, те се отнасят към графа "военни престъпления", се казва в доклада.

Докладът изтъква отново официалната симетрия между израелци и палестинци (предишни доклади обвиняваха Израел във военни престъпления по време на операция Защитен ръб"), молейки и двете страни да вземат всички предпазни мерки, да уважават живота на цивилни лица, както и да им напомня да "изберат подходящи средства и методи за атака", пишат авторите на статията, публикувана в сайта lrb.co.uk, Никола Перуджини* и Неве Гордън**.

Използването на оръжия, които по своята същност са безразборни, като например неуправляеми ракети, е забранено. Използването на неточни оръжия в гъсто населените райони, които не могат да бъдат насочени към една конкретна военна цел с достатъчна точност, като минохвъргачки, може да доведе до безразборни нападения, ето защо също е забранено, пише още в доклада на правозащитната организация.

Има подразбиращи се разлика с отличните технологични възможности на Израел, за които Израелски отбранителни сили претендират, че им позволяват да извършват въздушни удари с "хирургическа точност". Но цифрите показват друго. Най-малко 2100 палестинци бяха убити по време на военната кампания на Израел в Газа през лятото; смята се, че около 1500 от тях са цивилни граждани (според Амнести някои от тях са били убити от заблудени палестински ракети). От израелска страна загинаха 72 души - 66 войници и шест цивилни. Тези цифри сочат явно несъответствие. Не става дума само, че Израел е убил 300 пъти повече цивилни палестинци, а че делът на цивилните жертви сред палестинците е много по-голям: 70 на сто от тези, убит от Израел са били цивилни, в сравнение с 8 на сто от тези, убит от палестинци. Тези цифри ясно показват, че няма връзка между прецизните бомбардировки и отличителни бойци на Израел и цивилните въоръжени палестинци. Високотехнологичните оръжия също могат да убиват безразборно.

Докладът на Амнести показва не само как международното хуманитарно право може да бъде доста хлъзгаво, но също така и че правозащитните организации са склонни да пренебрегват асиметрията на властта. В доклада се казва, че по същество, използването на "домашни" ракети - сред хората, които живеят под постоянна обсада това е основно оръжие - е военно престъпление. С други думи, палестинските въоръжени групи са криминализирани заради липсата на високотехнологични и прецизни оръжия.

*Никола Перуджини е доцент и ръководител на програмата за правата на човека и международното право в колежа Ал Кудс Бард Онорс (Йерусалим).

**Неве Гордън е автор на книга за окупацията на Израел, както и на "Правото на човека да доминира" (в съавторство с Никола Перугини, предстоящата през юни 2015).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА