Last news in Fakti

25 Април, 2015 12:46 1 679 14

Тайно сътрудничество между ЦРУ и Китай срещу СССР

  • цру-
  • китай-
  • тайно сътрудничество-
  • ссср

Като част от програмите, осъществявани от няколко поредни президентски администрации на САЩ и насочени към отслабване на Съветския съюз се е осъществявало тайно сътрудничество между ЦРУ и Китай. Китай се присъединява, след като осъзнава, че марксистко-ленинската планова икономика е обрачена. Това съобщава The Washington Times, като се позовава на неотдавна публикувана книга на бившия сътрудник на Пентагона Майкл Пилсбъри, която се казва "Стогодишен маратон".

Кооперирането между тайните служби е станало през 70-те години на ХХ век.

Сред конкретните примери за подобно сътрудничество е насочената към електронен шпионаж на СССР програма с кодово име "Кестен" и китайските доставки на оръжие за бунтовниците в Афганистан и Ангола.

"Ако може да се вярва на книгата, Китай е помогнал на афганистанските бунтовници да атакуват цели на територията на Съветския съюз, докато юристите на ЦРУ не спрели тези атаки като прекалено провокативни" - се казва в статията.

Книгата вероятно ще постави Китай в неудобно положение, доколкото страната редовно обвинява ЦРУ в поддръжка на Далай лама и  и организирането на демонстрации в Хонг Конг.

Най-много Пекин обаче ще бъде разтревожен от  публикуването на данни, че от 1982 г. Китай участва в програмата на ЦРУ по въоръжаването на бунтовници в Камбоджа, които са воювали с Виетнам, прогнозира изданието.

В книгата не се казва дали сътрудничеството между ЦРУ и китайските служби продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    1 0 Отговор
    Жълтурите са предатели! Нищо! Все пак ще ги направим за смях! Докато тънат в презаселената си и мизерна, пълна с клонинги държава...
  • 2 xxx

    1 0 Отговор
    Хайдееее..... к'ва стана тя.
  • 3 компанията

    0 0 Отговор
    Един тук до мен се смее!АЗ-ИРАКЛИ му задавам въпрос:ЗАЩО СЕ СМЕЕШ?.....а той ми отговаря:"много глупав народ има по земята,не само ние българите!
  • 4 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    сега путин ще ги превъзпита,нали им се цани за вожд.след неговото подаряване на руски аифон произведен в китай на китайския президент се очаква китайците да отритнат цру то и да прегърнат гру то :)!

    Коментиран от #5

  • 5 Ема

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    Да съм ти една учителка да те напляскам по дупето. Руски "аифон" няма, той е американски и наистина се прави в Китай. Има руски смартфон, който не е кой знае какво,но го има-http://profit.bg/news/Ruski-smartfon,-po-skup-ot-iPhone-6,-izliza-na-pazara/nid-131967.html
    Даже е с два екрана и се произвежда в Русия

    Коментиран от #6

  • 6 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ема":

    ема много бих се радвал да ме напляскаш,но не и да си ми учителка.смартфон, аифон все тая няма руски такъв .руски телефон събран от китаиски компоненти с американска оперционнна система :)!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Ема

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    "руски телефон събран от китаиски компоненти". Явно нито си за пляскане, нито си за обучение. Ето какво пита китаеца Путин-"Имаме ли сътрудничество по този въпрос?", пита Си Цзинпин чрез преводач и посочва устройството.
    Путин отговаря: "Ще имаме".
    Аз от това не разбирам руския смартфон да има китайски компоненти. Но явно ти си по-знаещата а и мечтите са безплатни.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ема":

    ема,че съм по-знаещ е ясно,но на теб ти пожелавам да си го купиш и провери от кви части е съставен .за операционната система няма кво да говорим там е ясно.иначе аз не мечтая за руски смартфон щото мога да си купя китаиски за много по-малко пари със същите качества,но на теб ти пожелавам да се сдобиеш с руски такъв.

    Коментиран от #10

  • 9 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ема":

    http://forum.setcombg.com/%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B8/51889-yotaphone-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%84%D0%BE%D0%BD-%D1%81-%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D1%8F.html

    Коментиран от #11

  • 10 Ема

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Частите му са японски и тайвански. Процесора е на Qualcomm (между другото и Самсунг са го използвали в моделите си). Това е втори вариант на руснаците и вече има договореност да се произвежда в Китай,то кой ли не прави телефоните си там. Така, че нито частите му са китайски,нито операционната му система е американска,както пишеш ти, нито е ясно, че си по-умна и изобщо дали си умна.

    Коментиран от #14

  • 11 Ема

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Това,което даваш е стария им и първи 4.3 инчов вариант. Аз дори изобщо не говоря за него,явно не си видяла какво показвам в първия си пост. Не гледаш,не четеш, но се правиш на по-умна,май не е много удачно да ти се обяснявам.

    Коментиран от #13

  • 12 blade

    0 1 Отговор
    Аз в този руски телефон не видях нищо руско.
  • 13 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ема":

    няма кво да кажа освен че съм прав :),колкото и да търсиш под вола теле.руски телефон произведен в китаи бе подарен на китаиския президент.ти ми казваш че било така ама не било така :)!сега и фирмата произвеждаща руския телефон се премества в канада,като прибавим и това че в русия и бе само администрацията ,а специалистите бяха основно кадри на нокиа,ще стане още по-смешно,подобно на руския проект ескорт ,за лимузина на путин.та тва с пляскането и големия ти ум!
  • 14 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ема":

    каква е системата андроид дето ползва руския телефон щом не е американска?