29 Април, 2015 11:52 2 047 0

Освободиха стотици отвлечени момичета от Боко Харам

  • нигерия-
  • армия-
  • момичета

Спасени са 200 момичета и 93 жени

Освободиха стотици отвлечени момичета от Боко Харам - 1
Снимка: БТА/AP

Армията на Нигерия  обяви, че е е спасила стотици момичета, хванати в плен от ислямистката организация Боко Харам, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Нигерийските военни пуснаха съобщение в Twitter, в което заявяват, че са спасили 200 момичета и 93 отвлечени жени от гората Самбиса, където се смята, че оперират частите на Боко Харам.  Местните власти разкриха някои подробности по случая. Оказва се, че стотиците момичета, отвлечени от Чибок преди повече от година, не са били сред спасените.

През април, 2014 г, силите на Боко Харам отвлякоха 300 момичета от северноизточния град Чибок. Екстремистите са вкарали момичетата в камиони, като са ги откарали в гората Самбиса.  По-късно част от отвлечените успяха да избягат, но все още над 200 момичета са в неизвестност..

Този случай предизвика международна реакция и създаването на редица движения за освобождаването на момичетата. Няколко организации за защита на човешките права вече обявих, че представители на Боко Харам са отвлекли стотици, а може би и хиляди жени през последните години.

Преди две седмици от нигерийската армия обявиха, че ще нахлуят в гората Самбиса, за която се счита, че е база на Боко Харам. Говорителят на армията Сани Усман заявява, че в рамките на акцията са били прочистени и унищожени 4 военни лагера.

Организацията е отвлякла неизвестен брой момичета и момчета, които използва като секс робини и бойци. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА