4 Май, 2015 11:02 913 0

Мониторинг на ОССЕ в Нагорни Карабах

  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • мониторинг-
  • оссе

Съгласно споразумение с властите в Нагорни Карабах мисията на ОССЕ ще проведе планирания на 5 май мониторинг по граничната линия между въоръжените сили на Нагорни Карабах и Азербайджан.

На наблюдението ще присъства и българският представител в ОССЕ Христо Христов, се казва в съобщение на News.am.

Нагорни Карабах е регион в Южен Кавказ без излаз на море с историческото наименование Арцах. Районът е предимно планински и залесен.

По-голямата част от региона се управлява от Републиката Нагорни Карабах, която е независима. Територията е международно призната като част от Азербайджан, който не е упражнил властта над по-голямата част от региона от 1991 г. насам. От края на войната в Нагорни Карабах през 1994 г., представители на правителствата на Армения и Азербайджан провеждат мирни преговори с посредничеството на Минската група на ОССЕ относно спорния статут на региона.

Районът обикновено се отъждествява с административните граници на бившата автономна област Нагорни Карабах с площ от 4400 кв. км ( 1700 кв. мили). Историческата част на региона, обаче, обхваща приблизително 8223 кв. км ( 3175 кв. мили).

Държавното формирование в региона се нарича Република Нагорни Карабах или Република Арцах, наследник на бившата Нагорно-карабахска автономна област в състава на Азербайджанската ССР на СССР. Главно населена с арменци (80%), автономната област обявява независимост на 2 септември 1991 г., но не е призната от международната общност, с изключение на подобно непризнатите Абхазия, Южна Осетия и Приднестровие. Площта на региона е около 11 500 кв. км, има население от около 145 000 души. Неговата столица е Степанакерт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА