15 Май, 2015 11:31 634 0

Парламентът на Израел прие новия кабинет на Нетаняху с минимално мнозинство

  • израел-
  • правителство-
  • бенямин нетаняху

Вече е обявен съставът на правителството

Парламентът на Израел прие новия кабинет на Нетаняху с минимално мнозинство - 1
Снимка: БТА/AP

Израелския парламент одобри с минимално мнозинство правителството на Бенямин Нетаняху, съобщи „Тайм оф Израел“.

Сесията на Народното събрание беше съпровождана от непрестанни прекъсвания и противоречия. Лидерът на опозицията Исаак Херцог определи създаването на новото правителство като „цирк“.

Нетаняху успя да формира правителство близо два месеца след победата си на изборите на 17-ти март. Периодът от тогава насам беше съпроводено от тежки преговори за съставянето на кабинет.  Сега правителството на Нетаняху влиза в длъжност с минимално мнозинство.

Парламентът одобри новото правителство с 61 на 59 гласа. Управляващата коалиция се съставя от 5 партии. Това е четвъртото правителство на партията Ликуд , а периодът на неговото съставяне беше най-дългият в историята на страната.

От старото правителство постовете си ще запазят транспортният министър Израел Кац и министърът на отбраната Моше Яалон. Ювал Щайниц беше посочен за министър на енергетиката и инфраструктурата. Офир Акунис е министър на комуникациите. Все още не е ясно дали в кабинета ще влезе вторият човек в Ликуд и оттеглящ се министър на вътрешните работи – Гилад Ердан. Той вече заяви, че няма да поеме пост в правителството,ако не получи потфейла на външен министър или министерствата на вътрешните работи  и обществената сигурност. Нетаняху вече заяви намеренията си да запази външното министерство за себе си с надеждата, че по-късно ще може да привлече в кабинета и лидера на Ционисткия съюз.

Министерството  на вътрешните работи се поема от Силван Шалом,, а лидерът на партията „Кулани“ Моше Кахлон взима министерството на финансите. Лидерът на партията „Еврейски дом“, която също е коалиционен партньор на „Ликуд“ - Нафтали Бенет поема министерството на образованието. Хаим Кац поема министерството по социалните въпроси. Самият Нетаняху ще съчетае поста на премиер с отговорността за външното, здравното и  регионалното министерства. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА