Last news in Fakti

3 Септември, 2011 14:16 717 0

Русия срещу петролното ембарго за Сирия

  • сирия-
  • башар асад

14 протестиращи загинаха вчера, общо са над 2000

Русия срещу петролното ембарго за Сирия - 1
Сергей Лавров. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия заклейми намерението на ЕС да наложи санкции срещу Сирия, забранявайки вноса на петрол от близкоизточната страна. Външният министър Сергей Лавров коментира, че крутите мерки няма да доведат до нищо добро, предаде Би Би Си. Нефтът осигурява 25% от приходите на Сирия, а страните от ЕС взимат около 95% от него.

Междувременно протестите срещу режима на президента Башар Асад продължават. 14 души бяха убити само при вчерашните демонстрации в страната. По данни на ООН над 2220 са жертвите на революционното движение за демокрация, което избухна в началото на март. Насилието на полицията срещу мирните им съграждани е причина за санкциите.

Русия, която има право на вето в Съвета за сигурност на ООН, отказа да подкрепи резолюция, налагаща оръжейно ембарго над Сирия и замразяване на активите й.

„Ние сме против едностранни действия. Това разваля партньорството при всяка криза“, заяви Лавров пред Ройтерс.

Еврозабраната за сирийския петрол бе обявена в петък и веднага влиза в сила. Отсрочка получи единствено Италия. САЩ вече забрани внасянето на сирийски петрол и призова Асад да се оттегли. Франция пък обяви, че ще засили контактите си с опозиционните сили в Сирия. По подобие на Либия и в Сирия се създаде Преходен национален съвет, който да осигури смяната на модела на управление и установяване на демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА