Last news in Fakti

21 Май, 2015 17:31 2 935 0

Пропастта между богати и бедни "продължава да нараства"

  • бедни-
  • богати-
  • бедност-
  • икономически растеж-
  • оиср

ОИСР предупреждава, че неравенството е заплаха за обществената структура, но и пречи сериозно на икономическия растеж

Пропастта между богати и бедни "продължава да нараства" - 1
Снимка АП/БТА

Пропастта между бедни и богати продължава да расте, съобщава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В 34-те държави-членки, най-богатите 10% от населението печелят 9,6 пъти доходите на най-бедните 10% от населението, сочи проучването, цитирано от Би Би Си.

Няма стандартна мярка за неравенство, но повечето показатели сочат, че то се забавя или спада по време на финансовата криза и в последствие се разраства отново. ОИСР предупреждава, че такова неравенство е заплаха за обществената структура, но и пречи сериозно на икономическия растеж.

В доклада се казва, че това е отчасти се дължи на по-голямата пропаст в образованието в страните с най-голямо неравенство, което води до по-неефективна работна сила.

Страните-членки на ОИСР включват повечето страни от Европейския съюз, както и развитите икономики като САЩ, Канада, Австралия и Япония.

Един от факторите, които според организацията допринасят за увеличаването на неравенството, е увеличаването на т.нар. нестандартни форми на труд, които включват временните договори и самонаемането.

ОИСР заявява, че от средата на 1990-те години повече от половината от всички работни места в държавите-членки са в  т.нар. нестандартна работа.

Според организацията домакинствата, които зависят от такъв тип работа, имат по-високо равнище на бедност, отколкото другите домакинства и това е довело до по-голямо неравенство.

ОИСР посочва също, че данъчните системи и системите за социално подпомагане са станали по-неефективни в разпределянето на доходите.

От друга страна, според организацията сред факторите, ограничаващи нарастването на неравенството, е увеличаващият се брой работещи жени.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА