27 Май, 2015 10:28, обновена 27 Май, 2015 10:29 1 037 0

Либийският премиер избегна опит за убийство в Тобрук

  • либия-
  • премиер-
  • атентат-
  • опит за убийство-
  • абдула ал-тани

Опитът за покушение е извършен в източния град Тобрук, където заседава парламентът

Либийският премиер избегна опит за убийство в Тобрук - 1
Снимка АП/БТА

Либийският премиер Абдула ал-Тани заяви, че е оцеля след опит за убийство от въоръжени мъже, които нападнали колата му в град Тобрук.

"Слава Богу, успяхме да избягаме", заяви Ал-Тани пред телевизионния новинарски канал "Ал Арабия".

Опитът за покушение е извършен в източния град Тобрук, където заседава международно признатият парламент. Премиерът си е тръгнал след заседание, когато нападателите са го атакували.

"Колата на премиера беше улучена от куршуми, след като въоръжени мъже откриха огън по нея", заяви говорител на правителството и добави, че премиерът е избягал невредим. Въпреки това един от бодигардовете му е бил ранен.

Либия е в хаос откакто Муамар Кадафи бе свален от власт през 2011 година.

Ал-Тани се опитва да управлява страната от Тобрук, след като бе изгонен от столицата Триполи от екстремистите през 2014 г.

Законодателите в Тобрук заявиха пред агенция Ройтерс, че тълпа от хора се бе събрала пред сградата на парламента във вторник в знак на протест срещу управлението на Ал-Тани. Съобщава се, че протестиращите са подпалили кола пред сградата на парламента.

Премиерът Ал-Тани се бори да затвърди своя авторитет в разпокъсаната страна след идването си на власт през март 2014 г.

Неговото правителство първоначално планираше да създаде парламента в източния град Бенгази, но бе принудено да се премести в Тобрук, след тежки боеве между правителствените сили и ислямистките милиции. Тези милиции установиха силно присъствие в страната през последните две години и някои бунтовници заявиха преданост към екстремистката групировка Ислямската държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА