Last news in Fakti

5 Септември, 2011 11:19 779 0

В прегръдката на престъпността

  • марсилия

Отдавна вече никой не нарича Марсилия перла на френската Ривиера. От поне десетина години насам градът се слави най-вече с престъпността си. Улиците са станали едва ли не бойно поле на престъпни банди и наркодилъри

Президентът Саркози реши да се намеси и смени за пореден път шефа на местната полиция, пише "Дойче веле". Жил Леклер беше назначен само преди осем месеца. Конкретен повод за бързата му смяна беше престъпление от не особено тежък характер. Група младежи бяха окупирали седмици наред паркинг в града и събираха „пътна такса” от местните  шофьори.

Наркобанди владеят града

Своеволието им се превърна в символ на безсилието, обхванало местните власти. Това естествено удари силно по имиджа на френския президент, в чиято предизборна кампания за следващ мандат сигурността в държавата е сред най-важните теми. При това вторият по големина град във Франция се управлява от представител на президентската дясна партия. На практика обаче Марсилия е отдавна в ръцете на многобройни престъпни банди и наркодилъри, които разчистват сметки помежду си директно на улицата.
През първите шест месеца на тази година в града е имало 40 % повече грабежи в сравнение с миналата година. Тогава през ноември беше убито 11-годишно момче в престрелка  с калашник, водена между търговци на наркотици. Криминалната статистика за 2010-т година приключи с общо 84 убийства и покушения.

Социална мизерия  и престъпност

За осеммесечния си престой начело на полицията Жил Леклер не можа да промени нищо. Малко преди да изпита на гърба си президентския гняв, той заяви: „Аз не съм нито Спасителя, нито Христос” и обясни, че не е в състояние на разреши проблемите на Марсилия, която вече пет десетилетия страда от прекалено голямата имиграция и „традицията на бандитизма”.
Действително, причините за проблемите на Марсилия не могат да бъдат премахнати със смяна на полицейския шеф. Бандитските групировки се ориентират предимно към младите хора в определени квартали на града, където безработицата достига до 70 процента. Почти всеки трети жител на Марсилия живее на границата на бедността. Към това се прибавят и промените, настъпили в подземния свят. В миналото той се командваше от големи банди, които воюваха помежду си. „Днес тук се стреля с тежък калибър във всички посоки. В Марсилия има повече автомати калашников, отколкото в Кабул”, казва шефът на местния полицейски синдикат пред германския вестник „Зюддойче цайтунг”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА