15 Юни, 2015 14:04 884 0

56% от убитите в Газа са били цивилни

  • израел-
  • газа-
  • цивилни

Данните са от доклад на Външното министерство на страната за военния конфликт през миналото лято

56% от убитите в Газа са били цивилни - 1
Снимка: АP/БТА

Външното министерство на Израел пусна доклад, според който цивилните жертви на войната в Ивицата Газа от миналото лято наброяват 56% от общия брой на загиналите, съобщи antiwar.com.

Докладът описва въоръжения конфликт като „морална война“. Той изпреварва с няколко дни доклада на ООН относно конфликта, който трябва да бъде пуснат до няколко дни.

Според него 44% от жертвите във войната в Ивицата Газа са били военни, а 56% цивилни. Цифрата за броя на загиналите цивилни е значително занижена спрямо предишни официални данни на международната общност, макар и да продължава да е изключително висока.

Израел търпеше сериозни критики по време на въоръжения конфликт, заради това, че нейните военни са атакували убежища на ООН, за които са знаели, че са пълни с бежанци.

Според данните на ООН 67% от загиналите във войната са били цивилни, докато цифрите на палестинските власти варират между 70 и 75%.

По време на израелските атаки над Ивицата Газа през 2014 г. загинаха над 2000 души, като дори тези 56% изглеждат твърде сериозна цифра. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА