Last news in Fakti

12 Септември, 2011 10:30 751 0

Обама: Нищо не може да пречупи волята на САЩ

  • сащ-
  • ню йорк-
  • обама-
  • буш-
  • 9/11-
  • 11 септември
Обама: Нищо не може да пречупи волята на САЩ - 1
Президентът на САЩ Барак Обама / Снимка: ЕРА/БГНЕС

Десетилетието след 11 септември е доказало, че въпреки разделението, войните и рецесията, нищо не може да пречупи волята на САЩ, докато остават единни, заяви президентът Барак Обама.

Реакцията на страната на най-тежката терористична атака в света преди 10 години е показала, че идеалите й са "неподвластни на времето" и устойчивостта й не може да се поставя под съмнение, смята президентът. Той завърши деня, пълен с мрачни възпоменания в Ню Йорк, Пенсилвания и Вашингтон, като заяви, че идните поколения ще посещават мемориалите на загиналите на 11 септември 2001 и последвалите ги войни в Ирак и Афганистан.

"Те ще знаят, че нищо не може да пречупи волята на Съединените Американски Щати, когато са наистина обединени", заяви Обама. Той постави специален акцент на думата "съединените" в името на страната. Обама представи борбата срещу тероризма като победа, равна на някои от най-големите постижения на нацията.

"Те ще запомнят, че сме преодолели робството и Гражданската война, опашките за храна и фашизма, рецесия и бунтове, комунизма, и, да, тероризма", добави президентът на САЩ в центъра за сценични изкуства "Джон Кенеди".

"Те ще си припомнят, че не сме перфектни, но демокрацията ни е устойчива, а тази демокрация – отразяваща човешките несъвършенства – ни дава възможност да усъвършенстваме нашия съюз", каза Обама и подчерта, че много неща са се променили след атентатите на "Ал Кайда" в Ню Йорк и Вашингтон, при което бяха убити близо 3000 души.

"На 12 септември 2001, се събудихме в свят, в който злото беше по-близо, а несигурността забулваше бъдещето ни". "В десетилетието оттогава, много неща се промениха за американците. Познахме войната и рецесията, страстни дебати и политическо разделение. Никога не можем да върнем живота на загиналите този ден, или на американците, които направиха върховната саможертва в последвалите войни", добави Обама. "И въпреки това днес трябва да си спомним какво не се е променило. Нашият характер като нация не се е променил. Нашата вяра в Америка, родена от неподвластния на времето идеал, че мъжете и жените трябва да се управляват сами, че всички хора са създадени равни, тази вяра, чрез тестове и изпитанията, само беше подсилена".

"Последните 10 години показаха, че САЩ не се поддават на страха", подчерта Обама, който изрази уважение и към предшественика си Джордж Буш, с който имаше дълбоки политически разногласия. По-рано през деня двамата стояха рамо до рамо на Кота Нула на мястото на разрушените кули на Световния търговски център. Обама подчерта думите на Буш след 11 септември и повтори на свой ред, че "САЩ никога няма да водят война срещу исляма или която и да е друга религия".

Обама вероятно се опитва да накара нацията да продължи напред, като се откаже от обвиненията за войната в Ирак и "войната срещу тероризма". Сега на дневен ред са националните усилия за преодоляване на най-тежката икономическа криза от десетилетия. С тази цел Обама е внесъл законопроект за 447 милиарда долара и се кандидатира за втори мандат.

Информация на БГНЕС
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА