Last news in Fakti

3 Юли, 2015 22:12 2 129 5

С 5.5 милиона жители от Хонконг е трябвало да бъде заселена Северна Ирландия

  • хонгконг-
  • великобритания-
  • преселване

В Националния архив на Великобритания намериха документ, който доказва, че през 1983 г. Обединеното Кралство е разглеждало план за преселването на 5.5 души от Хонконг в Северна Ирландия, съобщава BBC. Информацията, която документът съдържа, показва, че първоначалната идея за „великото преселение”, е била на професора от The University of Reading Кристи Дейвис. Той е предложил до 1997 г. (когато британската колония мина под контрола на Китай) да се създаде град-държава между Колрейн и Лондондери. Според проф. Дейвис, преселниците са можели да спомогнат за повишаване на икономиката на Северна Ирландия, която към тогавашния момент се е намирала в стагнация.

За идеята на Дейвис научава чиновник на име Джордж Фъргюсън, който я подлага на обсъждане пред властите, но никой не й обръща внимание.

От 1842 г. до 1997 г. остров Хонконг се намира под британски контрол, заради поражението на Китай в Първата опиумна война. След обединението на Китай през 1997 г. Хонконг успя да съхрани висока степен на политическа и икономическа независимост в рамките на плана „Една държава, две системи”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кико калпака

    0 1 Отговор
    А за чернокожите от ФАЩ? Деси, Ани и Коня да си прегледат домашното, закъснявате с пропагандата! Богданова- прати им смс !

    Коментиран от #5

  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Абе що не са взели нашите цигани , да видят как ще им оправят икономиката ?
  • 3 1234

    0 0 Отговор
    Тия изкукуригали ,,професори"до кога ще си правят експерименти с хората по земята?То не стига,че експлоатират чуждите държави и им крадат ресурсите,ами щял да резселва и населението на друга държава?!Такива хора не трябва да излизат от ЛУДНИЦАТА никога.Човечеството най много страда от такива изперкали умове!
  • 4 Никито Иванов

    0 0 Отговор
    само 5.5 души, т.е. 5 + 1/2 (половинка) ...................
  • 5 До Куко с калпака

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "кико калпака":

    кико ли си Куко ли си не те знам, но си фащай калпака и дим да те няма направо в Карлуково