14 Юли, 2015 16:33 843 0

Десетки убити при нови атаки на Боко Харам в Нигерия

  • боко харам-
  • убити-
  • нигерия

Войниците на групировката са атакували села в щата Борно

Десетки убити при нови атаки на Боко Харам в Нигерия - 1
Снимка: БТА/AP

Десетки загинаха при серия от атаки на групировката Боко Харам в четири села в североизточните райони на Нигерия, съобщи Times.

“Бойците на Боко Харам нахлуха в нашите села през нощта и избиха 43-ма души.“, заяви Шериф Куло, който е жител на селото Кива и е успял да избяга в столицата на щата Борно -Майдугури.

Все още няма потвърждение на точния брой на жертвите, но официалните лица заявиха, че атаките са се случили в петъчната нощ. Трудно е да се разберат детайли за случилото се, заради лошата комуникационна мрежа в региона.

Боко Харам засили дейността си от 29-ти май насам. Тогава президентския пост на Нигерия бе зает от Мухамуду Бухари. Той обеща, че ще смаже ислямистката организация, която действа на територията на страната през последните 6 години. Нейните членове се опитват  да основат ислямска държава в североизточната част на Нитерия.

В понеделник Бухари вече освободи цялото военно ръководство, което бе назначено от неговия предшественик Гудлък Джонатан, което беше пореден знак за плановете му за борба с ислямистите.

Нападенията бяха потвърдени и от полицейския комисар на Борно – Адереми Подукон.

„Това което разбрахме, че стрелци са навлезли в тези села. Някои от жертвите са застреляли, а на други са прерязали гърлата. Освен това на отнесли храни и добитък. Не разполагаме с данни за реалния брой на убитите при нападението. Мога да потвърдя обаче, че такова е имало“, заяви комисарят.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА