Last news in Fakti

25 Юли, 2015 01:30 1 817 3

Водите на турско езеро се оцветяват в червено

  • езеро-
  • червено-
  • турция

Местните го наричат Соларното езеро

Водите на турско езеро се оцветяват в червено - 1
Снимка: Уикипедия

Второто най-голямо езеро в Турция – Туз се оцвети в червен цвят, съобщи CNET.

Това явление се дължи на изменение на отенъка на водата във водоема, който местните жители наричат Соларното езеро. Според учените това се причинява от сезонните промени, като водата се оцветява през всяко лято.

Според Кристофър Голбер, учен от от университета Стоуни Брук в Ню Йорк, смяната на цвета на водата идва от едноклетъчните водорасли дуналиела. Те започват да растат безконтролно, когато спрат да се хранят с планктон. Планктонът пък масово изчезва, заради годишните колебания на нивото на водата в езерото. Когато тя се понижава се мени процентът на солите във водата.

Това обикновено се случва в месеците юли и август. С настъпването на студеното време и валежите обаче, нивото на водата отново се покачва и планктонът нараства.

Езерото  Туз не е единственото в света, чиято вода придобива необичаен отенък. Например езерото Лагуна Колорадо в Боливия мени цвета си, заради седиментните скали и пигментацията на подобни местни водорасли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Водорасли...скали...дрън дрън...просто края иде!Носете си новите дрехи!

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Румен Янев":

    Дано твоя край дойде по-бързо, че много луди станахте!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ха дано пожеланието ти да рефлектира с пълна сила върху теб юнако защото нали знаеш какво се случва когато кълнеш !!! Негативизма и злобата са пагубни и скоро ще го разбереш....но ще е късно !!!
Новини по държави: