Last news in Fakti

27 Юли, 2015 15:40 699 1

Обама: Етиопия е невероятен партньор в борбата с тероризма

  • барак обама-
  • партньор-
  • етиопия

Той е първият американски президент на посещение в страната от Източна Афика

Обама: Етиопия е невероятен партньор в борбата с тероризма - 1
Снимка: БТА/AP

Американският президент Барак Обама определи Етиопия като „невероятен партньор“ на САЩ в борбата срещу тероризма, съобщи Би Би Си.

Обама говори след срещата си с етиопския премиер Хайлемариам Десалегн в Адис Абеба. Това е и първата в историята визита на американски държавен глава в страната от Източна Африка. Обама призова Десалегн да работи усилено по въпроса със спазването на човешките права в страната.

Някои групи за защита на правата на човека разкритикуваха решението на Обама да посети точно Етиопия, заради обвиненията към правителството, че вкарва в затвора критично мислещи журналисти и интелектуалци.

Обама призова да се окаже още по-сериозен натиск над свързваната с Ал Кайда групировка Ал Шабаб.  Обсъдена беше и кризата в Южен Судан, за разрешаването на която Етиопия се показа като един от най-верните съюзници на САЩ.

Десалегн пък подчерта, че са били обсъдени вариантите за по-широко търговско сътрудничество между двете страни и евентуални  американски инвестиции в Етиопия. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОБАНМУН

    0 0 Отговор
    ЩЕ ВИ ДЕМОКРАТИЗИРАТ С АФРИКАНСКА ЗИМА И ЗАГРАБВАНЕ НА ВСИЧКИ РЕСУРСИ...