15 Август, 2015 09:52 742 0

МААЕ одобри споразумение с Казахстан за създаване на Банка за нискообогатен уран

  • казахстан-
  • маае-
  • нискообогатен уран-
  • банка-
  • споразумение-
  • ядрено разоръжаване-
  • гориво-
  • нурсултан назарбаев-
  • управителен съвет-
  • ес-
  • сащ

Очаква се Споразумението да бъде подписано в края на месец август тази година

Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия одобри споразумение с Казахстан за създаване на Банка за нискообогатен уран

На 11 юни 2015 година Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия  (МААЕ) единодушно утвърди проект за Споразумение за създаване на Банка за нискообогатен уран (НОУ) и упълномощи генералния директор на агенцията да сключи и изпълни споразумението с Казахстан.

В своето изказване на откриването на заседанието на Управителния съвет генералният директор на МААЕ Юкия Амано подчерта важното значение на създаването на Банка за НОУ, което ще позволи на страните-членки на МААЕ да получат достъп до горивото, в случай, че не могат да го закупят на световния пазар. Според него, подписването на Споразумението за създаване на Банката отбелязва един нов етап от този проект, който ще премине към фаза на практическа реализация.

Обсъждането на тази точка от дневния ред демонстрира подкрепата от страна на членовете на Управителния съвет. Бе отбелязано и важното значение на създаването на  международната система за гарантирани доставки на ядреното гориво. Казахстан получи похвали и благодарности за конструктивното сътрудничество и принос в създаването на Банката. Страната е световен лидер по добив на уран, има необходимия опит в ядрената сфера и високопрофесионални кадри. Успоредно с това тя е известна и с усилията, които полага за ядрено неразпространение и глобално разоръжаване.

Постоянният представител на Казахстан при международните организации във Виена  Кайрат Саръбай заяви, че проектът за е уникален и няма аналог в историята на Агенцията. Създаване на международни запаси на нискооогатения уран под егидата на МААЕ ще позволи на всички членки на организацията да получат гарантиран достъп до ядреното гориво, без накърняване на тяхното суверенно право на развитие на собствени мирни ядрено-енергийни програми, в съответствие с разпоредбите на Договора за неразпространение на ядреното оръжие и Устава на МААЕ.

Очаква се, че Споразумението между Казахстан и МААЕ да бъде подписано в края още в края на месеца. Това не е случайно - именно на 29 август 1991 година с Указ на президента на Република Казахстан Нурсултан Назарбаев завинаги бе закрит Семипалатинският изпитателен полигон. По инициативата на страната Общото събрание на ООН прие резолюцията за провъзгласяване на 29 август за Международен ден за действия срещу ядрените опити.

Централен елемент на Банка за НОУ на МААЕ е физическият запас на НОУ със стандартна търговска спецификация с обогатяването на уран-235 до 4,95% във вид на хексафторид, който ще е достатъчен за едно пълно зареждане на активната зона на реактора или за три презареждания на реактора под водата под налягане с мощност 1000 МВт. МААЕ ще бъде юридическият собственик на НОУ, който ще се пази в Банката, уранът ще бъде под контрола на агенцията. Банката за НОУ на МААЕ ще бъде разположена в Улбинския металургичен завод в гр. Уст-Каменогорск, Казахстан.

Финансирането на този проект е в размер на 150 милиона долара, събрани от МААЕ от доброволните вноски от следните държави и организации: Фонд „Инициатива за намаляване на ядрената заплаха” (NTI) – 50 млн. дол., Норвегия (5 млн. дол.), САЩ (49,5 млн. дол.), ОАЕ (10 млн. дол.), ЕС (до 25 млн. евро) и Кувейт (10 млн. дол.).

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА