4 Септември, 2015 16:35 1 385 3

Сблъсъци между имигранти и полиция на остров Лесбос

  • имигранти-
  • полиция-
  • лесбос

200 бежанци се опитаха да нахлуят във ферибот за Атина

Сблъсъци между имигранти и полиция на остров Лесбос - 1
Снимка: АP/БТА

Сблъсъци между полиция и бежанци избухнаха на гръцкия остров Лесбос, съобщи гръцката телевизия ANT1.

Безредиците избухнали, след като около 200 нерегистрирани имигранти са се опитали да се качат на ферибот за Атина. Представители на местната полиция и брегова охрана са използвали сълзотворен газ, след като имигрантите са започнали да ги замерят с камъни.

Размириците избухнаха точно в деня, през който висши представители на ЕС пристигнаха на посещение в Гърция. На остров Кос пристигнаха вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисарят по имиграцията Димитрис  Аврамопулос. Аврамопулос бе посрещнат от бясното гръцко население с възгласи "предател" и всеобщо недоволство

Тимерманс заяви пред репортери, че през следващата седмица в Брюксел ще бъде предложена разширена схема за за преместване на лица, търсещи убежище в държави от ЕС.

Той допълни още, че Гърция ще получи 33 млн. евро в рамките на помощния план, с които страната да се справи с бежанската вълна. Тимерманс заяви, че страната трябва да ускори процеса по регистриране на нередовни молби за убежище. През тази седмица временно гръцко правителство поиска финансиране от общо 700 млн. евро.

Кметът на основния град в Лесбос вече отправи призив за помощ към Атина, искайки да бъде обявено извънредно положение на острова.

„От 4 месеца аз повтарям, че в ръцете си държа бомба, чиито фитил бавно изгаря. Днес помолих правителството незабавно да предприеме някакви мерки, тъй като ситуацията е невъобразима.“, заяви кметът на Митилини  Спирос Галинос. 

В същото време кораб, превозващ 2493 имигранти от Лесбос пристигна по-рано през деня в Атина. Повечето от тях искат да поемат към Германия или Швеция. Бежанците признават, че имат нужда от допълнителни неща, за да може престоят им да е нормален.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Може ли да ми каже някой , дали не се използва психотропно оръжие в тази бежансака вълна ?

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Едва ли някой ще каже истината за случващото се ! Абсолютен сценарий !
  • 3 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Почти съм сигурен, че върху теб са използвали психотропно оръжие, параноик!
Новини по държави: