19 Септември, 2011 22:49 733 0

Бомбена заплаха за Абдуллах Гюл в Берлин

  • германия-
  • абдуллах гюл-
  • турция
Бомбена заплаха за Абдуллах Гюл в Берлин - 1
Полицай разпорежда незабавна евакуация на залата в Хумболтовия университет. Снимка АП.

Турският президент Абдуллах Гюл, който е на четиридневно посещение в Германия, отмени речта си в берлинския Хумболтов университет след анонимна бомбена заплаха.

Сигналът е получена в полицията, съобщи ДПА. Полицията помоли публиката да напусне залата за лекции и блокира булевард "Унтер ден Линден" пред сградата.

Няколко стотици кюрди бяха се събрали отпред, за да демонстрират за освобождаването на Абдуллах Йоджалан, лидер на Кюрдската работническа партия.

Берлинската полиция уточни, че думите на анонимния автор на телефонното обаждане трудно се разбирали, но тонът изглеждал заплашителен и затова преценила, че заплахата е сериозна.

Гюл трябваше да говори за историята на отношенията между Германия и Турция. Днес бе вторият ден от визитата му в Берлин, която ще продължи до сряда.

Посещението на Гюл съвпада с 50-тата годишнина от подписването през 1961 г. на споразумение между Германия и Турция за наемане на работници. Това което проправи пътя за масовото навлизане на турски работници в Германия. В програмата на  Гюл влиза среща с канцлера Ангела Меркел, среща на турско-германския бизнес форум. Турският президент ще присъства също на подписването на нов договор за избягване на двойното данъчно облагане. 

В центъра на разговорите по време на посещението са отношенията на Турция с ЕС, интеграцията на  турските имигранти в Германия и събитията, свързани с "Арабската пролет".

В Германия официално живеят около 2,5 милиона турци, които често са критикувани, че не се интегрират добре в германското общество, въпреки че са се заселили в страната преди десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА