Last news in Fakti

14 Септември, 2015 12:54 1 165 1

Европа решава какво да прави с бежанците

  • бежанци-
  • криза-
  • ес-
  • европа-
  • министри-
  • граници-
  • имигранти

Министрите на 28-те страни членки на ЕС се събират днес следобед, за да обсъдят проблемите с бежанците след като Германия възстанови контрола по своите граници в неделя вечер

Европа решава какво да прави с бежанците - 1
Снимка АП/БТА

Днес е важен ден за разрешаване въпроса с бежанците, които заляха Европа през последните няколко месеца. От една страна Германия, която бе отворила границите си миналата седмица се върна към строгия тон и забрани влизането на бежанци в страната. От друга министрите на правосъдието и вътрешните работи от 28-те страни членки на ЕС ще се срещнат този следобед, за да проучат предложението на Европейската комисия за въвеждане на задължително разпределение на квоти на имигрантите по държави, съобщава френският телевизионен канал tf1.

Германия каза "стоп"

След като цяла седмица Германия държа границите си отворени за всеки бежанец, който иска да влезе в страната, в неделя  вечер тя направи завой на 180 градуса като възстанови контрола по границите си, най-вече по границата с Австрия.

Дори железопътното движение беше спряно от неделя следобед до понеделник сутринта.

Повече от 13 000 имигранти пристигнаха в Мюнхен само в събота. Германският вицеканцлер заяви, че страната е "на границата на своите възможности".

Граничните проверки на теория са премахнати, тъй като и двете държави са част от Шенгенското пространство, което функционира като единна зона без контрол по вътрешните граници. Но контролнопропусквателните пунктове могат да бъдат възстановени "ако ситуацията го изисква."

Париж подкрепя Берлин

"Търсещите убежище трябва да разберат, че не могат да избират от коя страна да търсят закрила", предупреди германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер. Берлин възнамерява да върне по-стриктното прилагане на правилата на ЕС, които заявяват, че молбите за убежище трябва да бъдат подадени в първата страна от ЕС, в която бежанците влязат. "Германия ще поеме своята отговорност за бежанците, но искам да напомня и на другите страни членки, че и те трябва да направят това", заяви де Мезиер.

На този етап Берлин е получил подкрепа от Париж, който призова за "стриктно зачитане на шенгенските правила  от всяка страна на Европейския съюз."

Тази сутрин френският президент Фансоа Оланд заяви, че Франция и Германия ще бъдат "изключително стриктни" относно прилагането на граничните контролни правила на Европейския съюз и че "Европа може да отстоява своите граници".

Очаква се напрежение на днешната среща на ЕС

Днес следобед министрите от 28-те страни членки на ЕС ще обсъдят в Брюксел предложението на Европейската комисия да бъдат разпределени квоти за бежанците по страни.

Основният спор между министрите се очаква да е коя държава колко души да приеме от хилядите, вече навлезли през границите на ЕС. Около 160 хиляди бежанци в момента се намират в Гърция, Италия и Унгария.

Ако текстът бъде приет, всяка страна ще има квоти според критериите - размер, население или икономически растеж.

Министрите ще изслушат европейските отговорни агенции – Фронтекс и Европейската агенция за подкрепа в областта на убежището и Европол, както и Агенцията на ООН за бежанците и Международната организация за имиграцията.

Един от проблемите, които възникват при подобно разпределение е, че няколко страни в Източна Европа, Унгария и Словакия абсолютно отказват да приемат бежанци чрез задължителни квоти. Те посочват, че проектът на Комисията ще насърчи по-нататъшно навлизане на бежанци и заплашва единството на техните общества.

Притокът на бежанци не спира

Отвъд политическите аспекти на кризата, нейната човешка страна все още остава критична. Според властите, 5809 души са влезли в Унгария в неделя . Това е рекорден брой за един ден за страната от началото на кризата. За целия уикенд тази цифра нарасна до над 10 000 души.

Мигрантите всъщност се надпреварват с времето. От вторник, преминаването зад оградата, издигната на границата със Сърбия, ще се наказва с лишаване от свобода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха

    0 0 Отговор
    Всички право в Щатите!!
Новини по държави: