20 Септември, 2011 13:47 581 0

EС се провалил за бежанците от Либия

  • либия-
  • европейски съюз
EС се провалил за бежанците от Либия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз „безсрамно се провали“ да помогне на хиляди бежанци, струпани около границите на Либия, заяви международната организация на защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“. Според организацията ЕС не е успял да помогне на 5000 нуждаещи се от подслон, които са преследвани в собствените си страни. От там призовават европейките страни-членки, някои от които имаха дейна роля в бомбардировките над цели на Кадафи, спешно да отговорят на нуждите на преселниците. Великобритания отхвърли критиките, докато други страни от ЕС още не са направили коментар.

Боевете в Либия продължават, въпреки че преходните опозиционни власти контролират по-голямата част от страната. Техните военни продължават атаките към последните крепости на бившия режим – градовете Сирт и Бани Уалид.

В доклад „Амнести Интернешънъл“ остро критикува действията на европейските правителства за справяне с бежанската вълна. Според експертите й около 1000 души продължават да живеят в лагер в Египет, а други 3800 – в Тунис. Бежанците живеят в сурови условия и не могат да се върнат в страните си, защото се страхуват. Връщането в размирна Либия също не е опция, но, тласкани от отчаянието, все повече хора обмислят възможността да се върнат в страната, за да опитат да наемат лодка за Европа. Досега в опит да се спасят от смъртта в Либия, над 1500 души загинаха на път към Стария континент с лодки.

„Амнести“ припомня, че само осем евространи са предложили помощ – Белгия, Дания, Финландия, Холандия, Ирландия, Норвегия, Португалия и Швеция. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА