17 Септември, 2015 18:56, обновена 17 Септември, 2015 19:03 1 935 0

Бежанци пробиха полицейски кордони на границата между Хърватия и Сърбия

  • бежанци-
  • хърватия-
  • сърбия-
  • граница-
  • имигранти-
  • полицейски кордони-
  • европейски съюз

Сцени на хаос се разиграват в хървацкия граничен град Товарник

Бежанци пробиха полицейски кордони на границата между Хърватия и Сърбия - 1
Снимки АП/БТА

На фона на разразилия се хаос в Хърватия, тълпи от мигранти успяха да пробият полицейските кордони в хърватския град Товарник на границата със Сърбия, съобщава Би Би Си.  Хората, които чакаха с часове, изложени на адското слънце и жега в Товарник се разбонтуваха.

От сряда сутринта Хърватия се опитва да се справи с най-малко 7 300 имигранти, след като Унгария затвори границата си със Сърбия и така блокира досегашния път на бежанците към Европейския съюз.

Според кореспондентът на британския телевизионен канал проблемът започнал когато бежанците започнали да се бутат с полицията, за да се измъкнат.

Полицията се опитва да задържи няколко хиляди имигранти, които са преминали от Сърбия. Хаос настъпил когато хърватската полиция се опитала да възстанови реда сред детски писъци, женски плач и яростни възгласи от тълпата.

Храната и водата на имигрантите вече е на привършване.

Тълпите, които скандирали "искаме да си вървим", се събрали в жегата да чакат за транспорт от границата. Хърватската полиция в крайна сметка отстъпила под натиска. Много от мигрантите заявили пред медиите, че крайната им цел е Словения.

Лидерите на ЕС ще проведат извънредна среща на върха през следващата седмица, за да обсъдят кризата. Хърватски служители заявиха, че мигрантите трябва да кандидатстват за убежище там, или да бъдат третирани като нелегални имигранти.

Хърватия е част от Европейския съюз, но не е част от Шенгенското пространство. Министърът на вътрешните работи на страната заяви, че Хърватия няма да е в състояние да поеме повече мигранти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: