Last news in Fakti

17 Септември, 2015 19:45, обновена 17 Септември, 2015 19:55 1 181 1

Над 170 души загинаха при експлозия на цистерна в Южен Судан

  • цистерна-
  • петрол-
  • южен судан-
  • загинали-
  • взрив

Подобни инциденти са се случвали и преди в региона

Над 170 души загинаха при експлозия на цистерна в Южен Судан - 1
Снимка: presstv

Повече от 170 души бяха убити в Южен Судан при взрив на петролна цистерна съобщава Ройтерс, като се позова на местните власти.

Взривът станал докато тълпата се опитвала да събере гориво от излязлото от пътя превозно средство, заявиха властите в четвъртък, ден след инцидента.

Освен загиналите при експлозията около 50 души са сериозно ранени, съобщи Чарлз Кисана, министър на информацията на провинция Западна Екватория.

Местните болници са били претоварени и държавни служители са потърсили помощ от Червения кръст и ООН, съобщава Би Би Си.

"Ние не разполагаме с медицинско оборудване и тези хора не могат да оцелеят, защото нямаме условията да лекуваме онези, които са с тежки изгаряния", заяви той пред Ройтерс.

Танкерът е пътувал от столицата Джуба и в близост до Мариди, Западна Екватория, неговата крайна цел, се преобърнал.

Окръжния комисар на Мариди Уилсън Томас Ианга заяви пред Би Би Си, че докато шофьорът отиде до най-близкия град, за да получи помощ, местните жители се събрали около цистерната да събират товара. Той заяви, че все още не е ясно какво е причинило експлозията.

Подобни инциденти са се случвали и преди в региона, където често се налага петролни цистерни да пътуват на дълги разстояния по осеяните с дупки пътища и да минават през бедни селища, отбелязва Ройтерс.

В Южен Судан, една от най-бедните нации в Африка, която е затънала в конфликт от декември 2013 г., почти няма асфалтирани пътища.

Правителството и бунтовниците подписаха мирно споразумение миналия месец, но прекратяването на огъня е нарушавано. Говорител на президентството заяви, че вчерашният инцидент не е свързан с конфликта, а е нещастен случай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 199

    0 0 Отговор
    не ни занимавай със южен судан,имаме си наши проблеми