Last news in Fakti

30 Септември, 2015 12:38 771 0

Основен претекст за религиозен радикализъм е палестинския въпрос

  • египет-
  • ислям-
  • екстремизъм-
  • абдел фаттах сиси-
  • палестина-
  • израел-
  • близък изток
Основен претекст за религиозен радикализъм е палестинския въпрос - 1
Снимка АП/БТА

Решаването на палестинско-израелския конфликт би премахнало един основен претекст за религиозен радикализъм и тероризъм. Това заяви по време на речта си  пред Общото събрание на Организацията на обединените нации в Ню Йорк египетският президент Абдел Фаттах Сиси, цитиран от израелското издание „Таймс оф Израел“.

Голяма част от речта на Сиси по време на тазгодишната сесия на ООН, която отбелязва и 70-годишнина от началото на дейността на организацията, бе посветена на въпроса за повишаващия се екстремизъм в Близкия изток.

Той разкритикува "онези, които твърдят, че имат монопол върху тълкуването на исляма", без да споменава по име радикалната организация Ислямска държава - която е много активна на територията на Синайския полуостров в Египет, освен на други места. Такива радикални интерпретатори на религията "отричат истината за толерантност, справедливост и милосърдие, които исляма проповядва", каза Сиси.

"Няма съмнение, че повече от 1,5 милиарда мюсюлмани отказват да приемат възгледите на тази малка група, която претендира да говори от тяхно име и се стреми, чрез насилие и екстремизъм, да маргинализира и заглуши всички, които са против нея", добави той.

Египет се бори с бунтовниците в Синай, които са се заклели във вярност към Ислямската държава. Бруталната организация и нейните филиали са превзели огромни части на Либия, с която Египет има обща граница и която също бе спомената в обръщението на Сиси.

По-нататък в речта си, Сиси заяви: "Мое задължение е като президент на Египет, който е в основата на ислямската конфронтация, да предупредя за опасностите от разширяване на тази заплаха за други кризи и региони, в челните редици на които е и Палестина."

Едно от решенията, предлагани от египетския президент беше създаването на палестинска държава по границите отпреди 1967 г., със столица в Източен Йерусалим.

"Решаването на този конфликт и упълномощаването на палестинския народ да упражнява правото си на самоопределение и признаването на независима държава в рамките на границите от 04 юни, 1967 г., със столица Източен Йерусалим, ефективно ще премахне един от най-важните фактори, допринасящи за регионалната нестабилност и един от най-опасните доводи, използвани за доказване на екстремизма и тероризма в Близкия Изток", заяви Сиси.

Неговите коментари за палестинците отекнаха като ехо на разговора му с палестинския президент Махмуд Абас, който се състоя в неделя, когато египетският лидер призова Абас да поднови преговорите с Израел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА