2 Октомври, 2015 17:36 605 0

ЕК търси мнението на хората от граничните райони на Европа

  • ек-
  • допитване-
  • хората-
  • граничните райони
ЕК търси мнението на хората от граничните райони на Европа - 1
Снимка: ЕК

Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия започна общоевропейско общественото допитване за подобряване на трансграничното сътрудничество в Европа.

"От близо 500 милиона население на Европа над 185 милиона души живеят в гранични райони - между държавите членки или със съседни държави. ЕС инвестира успешно вече 25 години в програми за трансгранично сътрудничество, което подобрява условията за живот, взаимното разбирателство и интеграция между граничните райони. Въпреки това понякога проектите в тези региони срещат пречки от различно естество. Затова Европейската комисия реши да се обърне към хората от граничните райони с обществено допитване за най-добрите начини те да бъдат преодолени.", заяви г-жа Чарлина Вичева директор в Генерална дирекция "Регионална политика". 

Тя посети проекти в Гюргево и Русе и участва в дискусия за подобряване на трансграничното сътрудничество в Русе с представители на месните власти, неправителствени организации, бизнеса и граждани.
Общественото допитване беше обявено от европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу. То е достъпно онлайн от 21 септември до 21 декември 2015 г., а резултатите ще бъдат публикувани в интернет. До началото на 2017 г. ще бъде изготвен окончателен доклад с препоръки относно това как страните и регионите от ЕС да намалят оставащите пречки.и отворено за мнението на всички граждани.

В Гюргево г-жа Вичева се запозна с работата на трансграничния център за извънредни ситуации, изграден по програмата за сътрудничество между България и Румъния в програмния период 2007 - 2013 г.
"Успехите на трансграничните проекти зависят до голяма степен от ентусиазма, желанието и здравата работа на хората на място. В района на Русе и Гюргево това сътрудничество е особено успешно и ползотворно и един от добрите примери в Европа.", заяви г-жа Вичева.

Тя обясни, че новата трансгранична програма между България и Румъния за периода 2014 - 2020 г. е за общо 215 милиона евро. Приоритетите области, в която тя ще подкрепя проекти, са модерния щадящ околната среда транспорт, опазване на биоразнообразието в Натура 2000, мерки за увеличаване на капаците за реагиране при природни бедствия, създаването на работни места и трансграничната мобилност на трудовия пазар.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА