Last news in Fakti

15 Октомври, 2015 09:48 998 0

Свалиха имунитета на унгарски евродепутат

  • бела ковач-
  • имунитет-
  • шпионаж

За първи път през 2010 г. унгарската прокуратура засича неговите контакти с агенти на руските разузнавателни служби

Свалиха имунитета на унгарски евродепутат - 1
Снимка: АП/БТА

Европейският парламент отне имунитета на унгарския евродепутат Бела Ковач от крайнодясната националистическа партия Йоббик. Това става след поредица от подозрения, че е шпионирал европейските институции в полза на Русия, предаде АП.

Решението на европейските депутати ще позволи на прокуратурата да започне официално разследване срещу Бела Ковач.

За първи път през 2010 г. унгарската прокуратура засича неговите контакти с агенти на руските разузнавателни служби.

Бела Ковач отхвърля обвиненията и смята, че те са политически мотивирани.

Искането за снемане на имунитета на Бела Ковач е направено, за да могат да се проведат разследвания, въз основа на разумни подозрения, с цел определяне дали срещу него ще има обвинение във връзка с престъплението шпионаж срещу институциите на Европейския съюз съобразно раздел 261/А от Закон В от 2012 г. относно Унгарския наказателен кодекс.

Съгласно този раздел всяко лице, което извършва разузнавателни дейности против Европейския парламент, Европейската комисия или Съвета на Европейския съюз в полза на трета държава извън Европейския съюз, се наказва в съответствие с раздел 261; точка 1 от раздел 261 предвижда, че всяко лице, което извършва разузнавателни дейности за чуждестранна сила или чуждестранна организация против Унгария, е виновно за престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от две до осем години, се посочва в съобщение на Европейския парламент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА