Last news in Fakti

15 Октомври, 2015 16:34 640 0

Барак Обама ще остави 5500 американски войници в Афганистан и през 2017 г

  • барак обама-
  • войници-
  • афганистан

Това е промяна от плана за пълно изтегляне на американските сили от страната

Барак Обама ще остави 5500 американски войници в Афганистан и през 2017 г - 1
Снимка: БТА/AP

Американският президент Барак Обама планира да остави в Афганистан 5500 американски войници през 2017 г., съобщи NBC, позовавайки се на информация на източник от администрацията на президента.

Към момента в Афганистан има 9800 американски войници, което е съществено намалени от 100 000-те, които бяха регистрирани през 2010 г. През миналата година Обама заяви, че до 2016 г. в страната трябва да останат само 1000 души, които да гарантират сигурността на американското посолство в Кабул.

Очаква се президентът да направи официално изявление, че ще остави 5500 души в базата Баграм през 2017г., когато неговият мандат вече ще е изтекъл. Войските ще имат ограничени мисии, като ще съдействат на местните власти в отделни акции срещу Ал Кайда. В това число влиза и обучение на местните сили.

Счита се, че мнението на американските военни за изтеглянето на Афганистан се е изменило през последните седмици. В края на септември талибаните за овладяха град Кундуз за няколко дни, преди да бъдат изтласкани от правителствените сили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА