Last news in Fakti

5 Ноември, 2015 09:01 1 327 0

Бомба на борда май е свалила Еърбъса в Синай

  • еърбъс-
  • синай-
  • шарм ел шейх-
  • самолет-
  • катастрофа

Великобритания спря полетите до Синай

Бомба на борда май е свалила Еърбъса в Синай - 1
Снимка: АП/БТА

Разузнавателните служби на Великобритания и САЩ предполагат, че катастрофата с руския „Еърбъс“, при която загинаха всичките 224 души на борда, може да е предизвикана от заложена на борда, съобщо АП.

Експертите по сигурността обаче посочиха, че все още това не е окончателното заключение.

В сряда вечерта се проведе в Лондон заседание на междуведомствената комисия на Великобритания за сигурността - „Кобра“, на което беше взето решение да се спрат незабавно всички полети до и от популярния египетски курорт Шарм ел Шейх.

Освен това Острова започва акция за прибирането на хилядите британци, които се намират в района на Египет. Според различни статистики става дума за около 20 000 души.

Външният министър на Великобритания Филип Хамънд посочи, че съществува „значителна вероятност“ руският Еърбъс да е бил свален от бомба, избухнала на борда. Той успокои духовете като уточни, че правителството работи с авиокомпаниите и египетските власти за въвеждане на извънредни мерки за затягане на процедурите по проверка на пътници и багаж и мерките за сигурност на летищата в Синай.

Решението на Великобритания става в навечерието на визита в Лондон на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

В сряда египетските власти заявиха, че записите от пилотската кабина са повредени, но те са успели да ги дешифрират, за да ги предоставят на следователите, разследващи авиационната катастрофа. Египетският министър за гражданското въздухоплаване Мохамед Хосам Камал заяви, че правителството е решение бързо да установи причините за инцидента.

В сряда бе сменен директорът на летището в Шарм ел Шейх Абдел Уахаб Али. Официални източници заявиха, че смяната не е свързана с подозренията за пропуски в сигурността и е била решена месеци преди катастрофата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: