Last news in Fakti

19 Ноември, 2015 19:55, обновена 19 Ноември, 2015 20:01 2 032 4

Ислямска държава твърдо решена да произвежда химически оръжия

  • ислямска държава-
  • ирак-
  • химическо оръжие

Екстремистите разполагат с много учени от чужбита както и експерти от времето на Садам

Ислямска държава твърдо решена да произвежда химически оръжия - 1
Снимка АП/БТА

Ислямска държава твърдо е решена да разработва и произвежда химическо оръжие. Екстремистите са създали свой клон, посветен на научните изследвания и експерименти с помощта на учени от Ирак, Сирия и други страни в региона. Този информация идва от разузнаването на Ирак и САЩ, цитирано от АП.

Тази информация повдига много тревожни въпроси сред западните държави в момент когато страхът, от евентуални нападения, след трагедията в Париж, се надигна сред европейците. Атаката показа на света, че не е достатъчно подготвен за враг като ИД.

Представители на американското разузнаване не вярват, че Ислямска държава има способността да развива високотехнологични оръжия като нервнопаралитичен газ, който е най-подходящ за терористична атака над цивилни мишени. Досега групата е използвала иприт на бойното поле в Ирак и Сирия.

Иракски служители обаче изразиха загриженост, че големите убежища, които екстремистите контролират, откакто превзеха части от Сирия и Ирак, са оставили властите в страната на тъмно относно плановете им.

"Сега те имат пълна свобода да изберат места за своите лаборатории и производствени обекти и разполагат с широк кръг от експерти, цивилни и военни, които им помогнат", каза старши офицер от иракското разузнаване пред АП.

Досега няма явни признаци за химическата оръжейна програма на групата с изключение на използването на иприт срещу иракските кюрдски бойци и в Сирия.

Според старши иракски военен офицер от разузнаването и две длъжностни лица от друга иракска разузнавателна агенция, Ислямска държава е създала клон, натоварен със задачата да създаде химически оръжия. Те обаче не дават повече подробности за програмата, включително и с колко хора се смята, че разполагат екстремистите или техния бюджет.

Позовавайки се на разузнавателни доклади, до които има достъп, Хаким ал-Замили, шеф на комисията по сигурността и отбраната в иракския парламент каза пред АП, че групата е успяла да привлече химични експерти от чужбина, както и иракски експерти, включително и такива, които някога са работили за Саддам Хюсеин. Чужденците включват експерти от Чечения и Югоизточна Азия, заявиха разузнаване иракските.

ИД наскоро премести своите изследователски лаборатории, експерти и материали от Ирак до "обезпечени места" вътре в Сирия, заяви ще Замили и добави: "Очевидно това бе направено поради опасения за евентуално нападение над Мосул, вторият по големина град в Ирак, който е в ръцете на Ислямска държава от лятото на 2014 година".

"ДАЕШ (абривиатура на Ислямска Държава в Ирак и Левант на арабски) работи много сериозно да достигне производство на химическо оръжие, особено нервнопаралитичен газ", каза Замили, използвайки арабския акроним на групата. "Това ще застраши не само в Ирак, но на целия свят."

И все пак, представители на американското разузнаване твърдят, че не вярват ИД да разполага с технологични възможности за производство на нервнопаралитичен газ или биологични агенти, както и че екстремистите по-скоро ще навредят на себе си в опитите да ги произведат.

Европейските аганции споделят мнението на своите американски колеги.

Бивщи военни, които са били в Ирак твърдят, че на времето Ал Кайда се опитвала в продължение на две десетилетия да разработи химически оръжия и не успяла. Но не трябва да се забравя и фактът, че американски разузнавателни агенции постоянно подценява групата Ислямска държава, която се доказа като по-способна и новаторска от Ал Кайда и която разполага с много по-големи финансови ресурси.

 Като се има предвид, че сега ИД разполага и с наследството от епохата на Садам, тя може да достигне до реалистични резултати от тези на Ал Кайда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ггг

    0 0 Отговор
    браво на ЕВРОПА, сега тези терористи ,когото сте хранили с пари и др.ресурси ,ще ни видят сметка
  • 2 кръстоносец

    0 0 Отговор
    Дрън,дрън нали сме джурналисти и трябва да ва баламосваме с нещо.
  • 3 Бай хой

    0 2 Отговор
    Аааууууу данни от разузнаването на сащ за химически оръжия.


    Аауууу пак ли ве.

    Тия отново налагат терор над света със заплахи и принуждават правителствата и народите да се страхуват.

    Докато не се наложат сериозни санкции на сащ тероризмът ще продължава да се разпространява.
  • 4 коки

    0 0 Отговор
    Ихааа кво е яко да се напушиш със зарин,зоман,табун и V-газове
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания