Last news in Fakti

20 Ноември, 2015 10:28 884 0

Европа трябва да се събуди за тероризма

  • европа-
  • събуди-
  • тероризма

Днес ще се проведе извънредна среща на вътрешните министри на ЕС

Европа трябва да се събуди за тероризма - 1
Снимка: БТА/AP

Френският вътрешен министър Бернар Казньов призова европейските държави да се събудят за терористичната заплаха, идваща след атентатите в Париж, съобщи Би Би Си.

Той говори, след като стана ясно, че организаторът на атентатите, които убиха 129 души в Париж през миналата седмица, е влязъл във Франция незасечен.

„Наложително е Европа да се събуди и сама да засили мерките за сигурност срещу терористичната заплаха“, заяви Казньов.

Френският премиер Манюел Валс заяви, че някои от хората, въвлечени в атаките са взели предимство чрез бежанската криза в Европа, която беше залята от стотици хиляди имигранти от Близкия Изток. Чрез пръстовите отпечатъци на един от атентаторите пред „Стад дьо Франс“, бе установено, че той е влязъл в Европа през Гърция, където е бил регистриран като имигрант.

Вчера бе потвърдено, че считания за организатор на нападенията в Париж Абделахмид Абауд – Белгиеца е бил убит по време на спец акцията на френската полиция в предградието Сен Дени. До скоро се считаше, че той е организирал атаките от Сирия.

Казньов заяви, че никоя европейска страна не е подала информация за неговото влизането в Европа. В същото време белгийския премиер Шарл Мишел защити белгийските служби от обвиненията, че атентатите са били организирани в Белгия.

Днес трябва да се проведе извънредна среща на вътрешните министри в ЕС. В Брюксел те трябва да обсъдят възможностите за разширяване на мерките за безопасност срещу тероризма. Най-вероятно на срещата ще бъде постигнато съгласие „за прилагане на необходими систематични и координирани проверки по външните граници , включително на лицата,ползващи се с правото на свободно движение“. Според Франсоа Оланд атентатите в Париж са „планирани в Сирия, подготвени и организирани в Белгия“.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: